Hozzávalók:
(4 személyre)
80 dkg lazacfilé
60 dkg spárga
1 cs. zöldborsócsíra
5 dkg vaj
2 db. citrom
½ dl olívaolaj
só
Elkészítési mód:
A halszeleteket meglocsoljuk a 2 citrom levével, sóval bedörzsöljük, majd letakarjuk és 20 percre hűtőbe tesszük. (Sütés előtt a nedvességet felitatjuk a halról.) Kevés olívaolajat felhevítünk egy teflonserpenyőben, majd bőrös felével lefelé beletesszük a lazacszeleteket. Ne rázogassuk, hagyjuk, hogy a bőre ropogósra piruljon. Ezután hozzáadjuk az 5 dkg vajat, majd lassú tűzön tovább hevítjük. Amikor a vaj habzik, locsoljuk meg vele a halszeleteket. A bőrén sült lazacot nem kell megfordítani. A tisztított spárgát enyhén sós vízben egy forralásig roppanósra főzzük, vajon megpároljuk és köretként kínáljuk a burgonya gratinnal a bőrénsült lazacszeletek mellé.
Burgonya gratin
Hozzávalók:
(4 személyre)
80 dkg hámozott burgonya
2 dl tejszín
5 dkg vaj
2 gerezd zúzott fokhagyma
só, szerecsendió
Elkészítési mód:
4 db egyszemélyes sütőtálat kivajazunk, a felszeletelt burgonyákat rétegezve belerakjuk, közben minden réteget megsózunk és meghintünk egy csipet frissen őrölt szerecsendióval. A tejszínt elkeverjük a zúzott fokhagymával és ráöntjük a burgonyára. 160 °C-os előmelegített sütőben alufóliával lefedve 30 percig sütjük. Azt követően levesszük az alufóliát, rádaraboljuk a vajat és további 30 percig aranybarnára sütjük.