topbar
fejlec01

Hideg vegyestál

Hozzávalók:

 

50 dkg füstölt-kötözött sonka

10 db tojás

30 dkg sertéskaraj

30 dkg csabai szalámi

1 fej raddichio

1 fej jégsaláta

50 dkg burgonya

3 db paradicsom

2 db tv paprika

1 csomag retek

1 csomag újhagyma

1 db póréhagyma

1 csomó medvehagyma-

1 ü. házi torma

1 doboz majonéz

2 dkg vaj

1 ek. olívaolaj

szemes bors

Elkészítési mód:

A sonkát megfőzzük, hagyjuk kihűlni. A burgonyát megtisztítjuk, karikákra vágjuk és sós vízben megfőzzük, majd lecsurgatjuk. A sertés karajt középen kilyukasztjuk és befűzzük a kolbászt. Sóval bedörzsöljük, alufóliába csavarjuk és tepsibe rakjuk. 1 dl vizet ráöntünk és előmelegített sütőben, 180 °C-on, kb. 20 percig gőzöljük, majd kibontjuk a fóliából. Egy kanál olívaolajjal meglocsoljuk és kb. 10-15 perc alatt szép barnára sütjük. A tojásokat 8-10 perc alatt sós vízben jó keményre főzzük, azután lehidegeljük és a héjától megtiszítjuk. Cikk-cakkba éles késsel kettévágjuk, a főtt tojás sárgáját kiszedjük, vajjal és majonézzel krémesre keverjük. A csabai szalámit, a főtt sonkát és a töltött karajt éles késsel, vékony szeletekre vágjuk. A főtt burgonyát a majonézzel összekeverjük. Dísztálon salátaágyat készítünk, rárakjuk a majonézes burgonyát és kreatívan elhelyezzük rajta a szeletelt szalámit, a sonkát és a töltött karajt. A tojások cikk-cakkos talpát dresszingzsák segítségével megtöltjük a tojáskrémmel, majd rárakjuk a cikk-cakkos tetejét, úgy hogy belül a tojáskrém kivirítson. Sárgarépából egy csibecsőrt formálunk, beleszúrjuk a sárgájába, két egész borsot teszünk szemnek és úgy tűnik majd, mint ha a kiscsibék éppen akkor bújnának ki a tojásból. A töltött tojásokat ízlésesen elhelyezzük a tálon, paradicsommal, paprikával, retekkel, a hagymákkal és tormával esztétikusan díszítjük.

 

Medvehagymás húsvéti kalács

Hozzávalók: (4 személyre)

50 dkg liszt

5 dkg élesztő

2 ek. cuko

3 dl tej

5 dkg vaj

1 csomó medvehagyma -

2 db tojássárgája a tésztához

2 db tojássárgája a kenéshez -

2 ek. olívaolaj

1 kk. só

Elkészítési mód:

2 evőkanál lisztet vajjal és az élesztővel elmorzsolunk, hozzáadjuk a sót, a cukrot, a langyos tejet, a 2 db tojássárgáját és a maradék lisztet. Addig dagasztjuk, míg hólyagos nem lesz. Dagasztás közben hozzáadjuk az apróra vágott, olívaolajban párolt, csipet sóval ízesített medvehagymát. A tésztából cipót formálunk, egy lisztezett tálba rakjuk és 30 percig pihentetjük. A tésztát 3 részre osztjuk, a darabokból csíkokat formálunk, majd megfonjuk a tésztát és sütőpapírral bélelt őzgerincformába tesszük. A tetejét tojássárgájával megkenjük, előmelegített sütőben 180° C-on kb. 30 perc alatt szép aranybarnára sütjük.

 

desszert Meggyes diós fonott kalács

Meggyes-diós fonott kalács

Hozzávalók: (10 személyre)


A tésztához:

2 dl tej
2 db tojás
2 db reszelt alma
50 dkg liszt
5 dkg cukor
3 tasak vaníliás cukor
5 dkg vaj
3 dkg élesztő


A töltelékhez:

30 dkg magozott meggybefőtt
20 dkg darált dió
2 teáskanál őrölt fahéj
5 dkg porcukor


A tészta kenéséhez:
2 db tojássárgája
2 evőkanál méz
1 evőkanál tejszín
1 tasak vaníliás cukor
10 dkg darabokra tört dió

 

Elkészítési mód:

Az élesztőt 1 kanál cukrozott langyos tejben felfuttatjuk, majd a dagasztógépbe öntjük. Hozzáadjuk a tojást, a reszelt almát, a vajat, a lisztet, a cukrokat és hólyagosra dagasztjuk. Ne ijedjünk meg, attól ha a tészta nagyon lágy! Az így kapott tésztát bő lisztes nyújtódeszkán téglalap alakúra kinyújtjuk. A meggyszemeket lecsepegtetjük, majd egyenként szép sorba rárakjuk a tésztára, azután megszórjuk a fahéjas-cukrozott-darált dióval. Óvatosan feltekerjük úgy, hogy a hajtás alulra kerüljön. A kalácsot kígyó formára csavarjuk. Egy tortaformát sütőpapírral kibélelünk és a töltött kígyó tésztát beletesszük. Menet közben a tojássárgáját, a mézet, a vaníliás cukrot, a tejszínt simára keverjük és lekenjük vele a tésztát, majd megszórjuk a darabolt dióval. Előmelegített sütőben 180 °C-on, kb. 35-40 perc alatt aranybarnára sütjük. Tortaszerűen szeleteljük, gyümölcsökkel esztétikusan díszítjük.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor.

Előételek

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor.

Levesek

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor.

Főételek

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor.

Desszertek

Ez a honlap sütiket használ. A sütik elfogadásával kényelmesebbé teheti a böngészést. A honlap további használatával hozzájárulását adja a sütik használatához. Bővebben