Receptek - listázva

1000 Ft-os menu

 

Jó hír, megújult a Fásy-konyha a szombaton megjelenő Vasárnapi Blikkben. Mostantól már nem csak a kalóriákat számoljuk a különböző fogások mellett, hanem azt is, hogy egy teljes menüt tekintve egy főre 1000 forintból hozzuk ki az ebédet. A Vasárnapi Blikk népszerű séfje így hétről hétre bebizonyítja: olcsón is lehet finomat főzni.

 

Fásy Ádám receptjei a Blikk oldalán

 

 

 

 

 

 

 

Feliratkozás hírlevélre

Név:
E-mail cím:*
E-mail cím újra:*

Fásy TV a youtub-on

Karácsonyi menü - A család kedvenc ételei

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 

           

Pikáns harcsaleves Ádi módra

Hozzávalók: (4 személyre)

  • 30 dkg harcsafilé
  • 50 dkg hal aprólék (pontyfej és csont)
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 szál sárgarépa
  • 1 szál petrezselyemgyökér
  • 1 csomó kapor
  • 1 dl tejföl
  • 2 ek liszt
  • 1 db citrom
  • ½ dl citromlé
  • só, bors

Elkészítési mód:

A harcsafilét besózzuk és egy 1 óráig a hűtőbe rakjuk. A megtisztított hagymákat, a zöldségeket, a jól átmosott halaprólékot és a finomra vágott kaprot egy fazékba rakjuk. 1,5 liter vízzel felöntjük és sóval, borssal ízesítjük. 1 órán át főzzük, majd leszűrjük, a zöldségeket metéltre vágjuk, azután az 5 dkg-os szeletekre vágott harcsafilével együtt belerakjuk a hallevesbe. Visszatesszük a tűzre és 10 percig forraljuk. A lisztet a tejföllel, a citromlével simára keverjük, és a levest behabarjuk. Citrommal és petrezselyem zöldjével díszítve tálaljuk.
                                     

  

Gesztenyés pulykapecsenye

 

Hozzávalók: (4 személyre)

  • 50 pulyka felsőcomb filé
  • 20 dkg natúr gesztenyepüré
  • 1 csomó petrezselyemzöld
  • 1 db zsemle
  • 1 db tojás
  • 1 ek szűz olívaolaj
  • só, bors

Elkészítési mód:
A jól beáztatott zsemlét kinyomkodjuk, és a hozzávalókkal összegyúrjuk, majd botmixerrel pépesítjük és sóval, borssal ízesítjük. A hosszában szétnyitott pulyka felsőcombot folpackon keresztül óvatosan kiklopfoljuk, majd a tölteléket elterítjük rajta, felcsavarjuk, sóval meghintjük és alufóliába csomagoljuk.

 

Borjúbélszín gombás gesztenyével töltve

Hozzávalók: (4 személyre)

  • 30 dkg borjúbélszín
  • 10 dkg gomba
  • 10 dkg gesztenyepüré
  • 1 db zsemle
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 1 db tojás
  • só, bors

Elkészítési mód:
A jól beáztatott zsemlét kinyomkodjuk, és a hozzávalókkal összegyúrjuk, majd botmixerrel pépesítjük és sóval, borssal ízesítjük. A borjúbélszínt folpackon keresztül óvatosan vékonyra klopfoljuk, majd a tölteléket elterítjük, felcsavarjuk, sóval meghintjük és alufóliába csomagoljuk.

Májjal töltött pulykamell filé

Hozzávalók: (4 személyre)

  • 30 dkg pulykamellfilé
  • 15 dkg pulykamáj
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 szál sárgarépa
  • 2 ek. zsemlemorzsa
  • 1 ek. búzadara
  • 1 db tojás
  • 2 ek olívaolaj
  • 1 kk. majoranna
  • só, bors

Elkészítési mód:
A hagymákat finomra, a májat apró kockákra vágjuk, majd olajon megdinszteljük. Ráütjük a tojást, hozzáadjuk a zsemlemorzsát és a búzadarát, azután botmixerrel pépesítjük, sóval, borssal, majorannával ízesítjük. Belekeverjük az apró kockákra vágott, tisztított sárgarépát. A pulykamellet folpackon keresztül óvatosan vékonyra klopfoljuk, majd a tölteléket elterítjük, felcsavarjuk, sóval meghintjük és alufóliába csomagoljuk.
Egy tepsibe 2 dl vizet öntünk, majd belerakjuk az alufóliába csomagolt húsokat. 200 °C-os előmelegített sütőben kb. 20 percig gőzöljük. Kibontjuk a fóliából, meglocsoljuk olívaolajjal és 150 °C-os kb. 10-15 perc alatt szép arany barnára sütjük. Éles késsel felszeleteljük és ízlésesen, hercegnő burgonyával és erdei gyümölcsmártással tálaljuk.

Hercegnő burgonya

Hozzávalók: (4 személyre)

  • 40 dkg burgonya
  • 10 dkg reszelt sajt
  • 5 dkg vaj
  • 1 db tojás
  • 1 dl tejföl

Elkészítési mód:
A héjától megtisztított burgonyát jól átmossuk és kockákra vágjuk. Bő sós vízben puhára főzzük, azután leszűrjük. Hagyjuk langyosra hűlni, majd hozzáadjuk a tejfölt, a tojás sárgáját, a reszelt sajtot, a vajat, botmixerrel krémesre pépesítjük. Nyomózsák segítségével egy sütőpapírral kibélelt tepsibe díszes kis kupacokra adagoljuk. 200 °C-os előmelegített sütőben arany barnára sütjük.

Erdei gyümölcsmártás

Hozzávalók:

  • 20 dkg fagyasztott erdei gyümölcs mix
  • 2 t. vaníliás cukor
  • 1 kk őrölt fahéj
  • 1 kk őrölt szegfűszeg
  • 1 db mentalevél
  • 1 csipet só

Elkészítési mód:
A gyümölcs mixet 1 dl vaníliás cukros vízben megfőzzük, szegfűszeggel és fahéjjal illatosítjuk, egy csipet sóval ízesítjük, és botmixerrel krémesítjük. Tálalásnál mentalevéllel díszítjük.

 

Mákos és diós bejgli

Hozzávalók a tésztához:

  • 30 dkg liszt
  • 15 dkg vaj
  • 10 dkg porcukor
  • 2 t. vaníliáscukor
  • 1 dkg élesztő
  • 1 dl tej
  • 2 db tojássárgája (a tésztába)
  • 2 db tojás a (tészta kenéséhez)
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 1 csipet só

Elkészítési mód:
Tészta
Az élesztőt csipetnyi cukorral langyos tejben megfuttatjuk. Hozzákeverjük a lisztet, a vajat, a maradék cukrot és a vaníliáscukrot, a 2 tojássárgáját és a citrom reszelt héját. Jól összegyúrjuk, azután letakarva meleg helyen megkelesztjük.
Menet közben elkészítjük a töltelékeket.


Hozzávalók a diós töltelékhez:

  • 30 dkg darált dió
  • 15 dkg cukor
  • 2 dl tej
  • 5 dkg mazsola
  • 5dkg vaníliáscukor
  • 1 kk. őrölt fahéj
  • 1 kk. őrölt szegfűszeg

Hozzávalók a mákos töltelékhez:

  • 30 dkg mák
  • 20 dkg cukor
  • 1 dl tej
  • 5 dkg mazsola
  • 2 t. vaníliáscukor

Mind a két tölteléket külön-külön tejben megfőzzük. Hagyjuk kihűlni.
A megkelt tésztát egyforma adagokra szétosztjuk, téglalap alakúra nyújtjuk, külön-külön elosztjuk rajta a töltelékeket és szépen feltekerjük.
Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, villával megszurkáljuk és jól felvert tojással bőven bekenjük. Két órán át pihenni hagyjuk. 150 °C-os előmelegített sütőben kb. 1 óra alatt szép barnára sütjük. Hagyjuk kihűlni, majd hűvös helyen tároljuk, éles késsel fogyasztás előtt felszeleteljük és tálaljuk. Lehetőleg mindig csak annyit szeljünk fel, amennyi elfogy, mert könnyen kiszárad!
    

Gyümölcs kosár

 

Hozzávalók a tésztához:

  • 30 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 10 dkg cukor
  • 2 db tojás sárgája
  • 1 dl tejföl

Elkészítési mód:
A hozzávalókból jól formázható tésztát gyúrunk, majd10-15 percig hűtőbe rakjuk. A kosárformákat kivajazzuk és liszttel meghintjük. A tésztát 2-3 cm vastagra nyújtjuk, azután pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk és óvatosan belenyomkodjuk a kosárkaformába. 160 °C-os előmelegített sütőben kb. 10-15 perc alatt készre sütjük. Hagyjuk kihűlni és azt követően kivesszük a formából, majd a kihűlt gyümölcsöket belerakjuk.

Hozzávalók a töltelékhez:

  • 10 dkg mélyhűtött ribizke
  • 10 dkg mélyhűtött málna
  • 10 dkg mélyhűtött magozott cseresznye
  • 2 t. vaníliáscukor
  • 2 t. tortazselé
  • 1 kk őrölt szegfűbors
  • 2 mentalevél

Elkészítési mód:
A gyümölcsöket felöntjük 1 dl vízzel, belerakjuk a tortazselét, cukorral ízesítjük, mentalevéllel és szegfűborssal illatosítjuk, kb. 1-2 percig forraljuk. Hagyjuk kihűlni!

Fonott kalács

Hozzávalók :

  • 40 dkg liszt
  • 2 dkg élesztő
  • 10 dkg vaj
  • 2 dl tej
  • 5 dkg cukor
  • 2 tasak vaníliáscukor
  • 1 db tojássárgája (a tésztába)
  • 1 db tojás (a tészta kenéséhez)
  • 5 dkg mazsola
  • 1 db citrom reszelt héja

Elkészítési mód:
Az élesztőt csipetnyi cukorral langyos tejben megfuttatjuk. Hozzákeverjük a lisztet, a vajat, a maradék cukrot, a vaníliáscukrot, a mazsolát, az 1 db tojássárgáját és a citrom reszelt héját. Hólyagosra dagasztjuk. 3 részre osztva fonatot készítünk belőle, majd sütőpapírral kibélelt téglalapformába tesszük. Jól felvert cukrozott tojással bekenjük. 180 °C-os előmelegített sütőben arany barnára sütjük.