topbar
fejlec01


Borjúcsülök

Hozzávalók:
(10 személyre)

1 borjúcsülök

2 ág friss rozmaring

1 vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

2 ek. olaj

só, bors

Elkészítési mód:

A borjúcsülköt kicsontozzuk, alufóliára terítjük, sóval meghintjük és bedörzsöljük zúzott fokhagymával. Megszórjuk friss rozmaringgal, majd feltekerjük. A külsejét is bedörzsöljük sóval és borssal, megszórjuk felaprított hagymával, alufóliába tekerjük, és 200 °C-os előmelegített sütőben 40-50 percig sütjük. Kivesszük a fóliából, meglocsoljuk olajjal és 150 °C-on tovább sütjük, amíg aranybarna lesz. Hidegen szeleteljük.

 

 

Báránykaraj filé illatosan

Hozzávalók:
(10 személyre)

2 kg báránykarajfilé

1 vöröshagyma

3 gerezd fokhagyma

1 zellergumó zöldjével

1 sárgarépa

1 petrezselyemgyökér

1 cs. petrezselyemzöld

1 tk. őrölt szegfűbors

1 tk. őrölt szegfűszeg

1 tk. őrölt fahéj

1 tk. őrölt rozmaring

1 tk. őrölt babérlevél

0,5 cl olívaolaj

egész fekete bors, só

 

Elkészítési mód:

A megtisztított karajt besózzuk, olívaolajjal megkenjük, majd egy nagyobb serpenyőbe tesszük és körbe kérget pirítjuk rá. Annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje. Beletesszük a tisztított zöldségeket és a fűszereket. Lassú tűzön félpuhára főzzük. Letakarva min. 24 órán át hűtőben tároljuk. Sütés előtt a karajt kivesszük a léből, lecsurgatjuk. Az illatos levet felforraljuk. A combot olívaolajjal bekenjük, és sütőedénybe tesszük. 150 °C-os előmelegített sütőben szép pirosra sütjük. Menet közben a combot a forró húslével locsolgatjuk. Ha kihűlt felszeleteljük.

 


Gombaragu:

Hozzávalók:
(10 személyre)

60 dkg erdei vegyes gomba

1 vöröshagyma

2 ek. liszt

0,5 cl olaj

 

Elkészítési mód:

A felkockázott hagymát a felszeletelt erdei gombákkal együtt olívaolajon megpároljuk. A félretett illatos húslét felforraljuk, kevés liszttel meghintjük (stauboljuk), majd botmixerrel krémesítjük. Beletesszük a gombát, összekeverjük, végül készre főzzük.

 

 

Bazsalikomos húsgombóc:

Hozzávalók:
(10 személyre)

15 dkg darált pulykacomb

15 dkg darált sertéscomb

15 dkg darált házi füstölt kolbász

1 gerezd fokhagyma

3 friss bazsalikomlevél

1 kk. őrölt pirospaprika

1 dl olaj (a sütéshez)

 

Elkészítési mód:

A darált húsokat összegyúrjuk, és fűszerezzük a péppé zúzott fokhagymával, az őrölt paprikával, a finomra vágott friss bazsalikomlevéllel és sóval ízesítjük. Vizes kézzel egyforma golyókat formázunk, és forró olajban kisütjük.

 

 

Juhtúrós kukoricagaluska

Hozzávalók:
(10 személyre)

60 dkg kukoricadara

30 dkg juhtúró

30 dkg császárszalonna

1 ek. olaj

Elkészítési mód:

A kukoricadarát enyhén sós vízben megfőzzük, egy deszkára kiterítjük, és 6x4 cm-es téglalap alakú darabokra osztjuk. A császárszalonnát felkockázzuk, kevés olajon megpirítjuk, összekeverjük a juhtúróval, és kanállal a téglalapok közepébe rakjuk, majd felhagyjuk a négy sarkát és galuskákat formázunk belőle. Forró olajban világosbarnára sütjük.
Tálalás: A húsokat éles késsel szépen felszeleteljük. Sütőben felmelegítjük a húsgombóccal, a juhtúrós galuskával, valamint a gombaraguval ízlésesen tálaljuk és gyümölcsökkel díszítjük.

 

desszert Mézeskalács

 

 

 

Mézeskalács
Hozzávalók:
(10 személyre)

A tésztához:

50 dkg liszt
10 dkg méz
12 dkg porcukor
2 db tojás
1 cs. sütőpor
20 dkg margarin
1 dl tej
1 kk. szódabikarbóna
3 kk. őrölt fahéj
1 kk. őrölt szegfűszeg
1 kk. őrölt szegfűbors
csipet só

A cukormázhoz:

5 dkg porcukor
2 db tojásfehérje
1 tk. ecet
2 dkg kukoricakeményítő

Elkészítési mód:

A felolvasztott margarint hagyjuk kihűlni, majd összekeverjük a kissé felmelegített mézzel. Az egész tojásokat a cukorral kikeverjük, majd hozzáadjuk a lisztet, a szódabikarbónát, a sütőport és a fűszereket, végül felöntjük tejjel. Ezután a mézzel elkevert margarinnal sima tésztává gyúrjuk. Egy órára hűtőbe tesszük, majd lisztezett deszkán fél centi vékonyra nyújtjuk. Karácsonyi formákat szaggatunk ki belőle. Sütőedényben, 170 °C-on körülbelül 10 perc alatt kisütjük. A cukormáz hozzávalóit összekeverjük, és habverővel kemény habbá verjük. Habzsák segítségével tetszés szerint díszítjük. Legalább két napra zárható dobozba tesszük, hogy a tészta kissé megpuhuljon. (Ha nincs habzsákunk, egy zacskó sarkára vágjunk apró lyukat, s ennek segítségével díszítsünk.)

 

 

Karamell gyümölcskosár

Hozzávalók:

35 dkg cukor

2 ek. olaj

2 db kivi

1 db alma

1 fürt szőlő

 

Elkészítési mód:

A gyümölcsöket összekockázzuk. A cukrot teflon edényben felolvasztjuk. Egy nagyobb leveses merőkanál homorú oldalát beolajozzuk, majd a karamellizált cukrot hálósan rácsurgatjuk. Hagyjuk megdermedni, menet közben egy lábasban vizet forralunk. Amikor kihűlt a karamell, a leves merőkanalat a tenyerünkbe tesszük és forró vizet öntünk bele. Pár pillanat múlva a kosár leválik a kanálról s így egy szép karamell kosárkát kapunk, amelybe belerakjuk a gyümölcsöket. Ízlésesen a szeletelt kakaós fonott kalács és a mézeskalács mellé tálaljuk.
 

Hivatalos Facebook

 

termelői kosár hu

blikklogo

 

 

 

topbar

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor.

Előételek

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor.

Levesek

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor.

Főételek

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor.

Desszertek

Ez a honlap sütiket használ. A sütik elfogadásával kényelmesebbé teheti a böngészést. A honlap további használatával hozzájárulását adja a sütik használatához. Bővebben