topbar
fejlec01

punksd03

 

 menu Márton napi ízelítők

 

menu Márton napi ízelítők2

Ludaskása Ádi módra

Hozzávalók:
( 4 személyre)

1 kg libaaprólék
(nyak, szárny, zúza, szív)
2 db sárgarépa
1 db petrezselyemgyökér
1 kis fej zeller
3 db friss bazsalikomlevél
1 csomó petrezselyemzöld
1 csomó kapor
1 gerezd fokhagyma
1 kis fej vöröshagyma
30 dkg rizs
szemes bors, só, vegeta

Elkészítési mód:

Az aprólékokat megtisztítjuk, átmossuk, beletesszük egy fazékba, felöntjük vízzel és felforraljuk. A levet leöntjük róla, majd ismét felöntjük 1,5 l vízzel, visszatesszük a tűzhelyre, majd belehelyezzük a tisztított zöldségeket és a fűszereket. Felforraljuk, majd lassú tűzön addig főzzük, amíg minden puha lesz. A leves tetejéről leszedjük merőkanállal a zsírt. A lezsírozott levest egy edénybe szűrőn keresztül leszűrjük. A fazékban lévő húst kifilézzük, a belsőségekkel és a megfőtt zöldségekkel együtt apró kockákra vágjuk. A levesről leszedett zsíros léhez hozzáadjuk a jól átmosott rizst és üvegesre pirítjuk. Felöntjük a levessel és állandó kevergetés mellett, addig főzzük, amíg a rizs puha lesz. Ha kész, hozzáadjuk a kockázott húsokat, belsőségeket és zöldségeket, majd összekeverjük, konyharuhával lefedjük a fazekat, rátesszük a fedőt. 10-15 perc után tálaljuk.

menu Márton napi ízelítők3

 

Márton-napi illatos libacombok hagymás tört burgonyával, párolt káposztával 

Hozzávalók:
( 4 személyre)

4 db hízott libacomb
4 fej vöröshagyma
1 fej zeller
4 gerezd fokhagyma
2 szál friss kakukkfű
vegeta, babérlevél
1 kg burgonya
1 dl olívaolaj
1 kávéskanál fahéj
pár szem szegfűbors

Elkészítési mód:

A libacombok mindkét oldalát olajon megpirítjuk, felöntjük vízzel, jól besózzuk, majd hozzáadjuk a tört fokhagymát, 1 fej vöröshagymát, a babérleveleket, pár szem fekete borsot, a fahéjat, szegfűborsot, a friss kakukkfüvet és a zellert. Fedő alatt fél fövésig pároljuk. A libacombokat a fűszeres léből kivesszük, lecsurgatjuk és belehelyezzük egy tepsibe. A fűszeres lé tetejéről leszedjük a libazsírt. Menet közben a megpucolt, kockákra vágott burgonyát sós lében megfőzzük, leszűrjük és összekeverjük a kockára vágott hagymával. A libacombok mellé a tepsibe rakjuk. Az egészet meglocsoljuk libazsírral. Sütőben 180 °C-on pirosra sütjük.

 

Párolt káposzta

Hozzávalók:
( 4 személyre)

1 fej vöröskáposzta
1 fej lilahagyma
1 evőkanál olaj
5 dkg cukor
2 evőkanál ecet
só, őrölt kömény

Elkészítési mód:

A torzsájától megtisztított káposztát vékony szeletekre gyaluljuk, besózzuk és 10-15 percig állni hagyjuk. A lilahagymát felszeleteljük. Az olajhoz hozzáadjuk a cukrot, megpirítjuk (karamellizáljuk) majd beletesszük a felszeletelt lilahagymát valamint a kinyomkodott vöröskáposztát. Beízesítjük ecettel, sóval, őrölt köménnyel, fedő alatt megpároljuk, majd lesütjük. A libacombok és a hagymás törtburgonya mellé tálaljuk.

 

 desszert Finom szelet

Márton napi finom szelet

Hozzávalók:
( 4 személyre)

A tésztához:

40 dkg liszt

1 db tojás

20 dkg cukor

5 dkg margarin

1 dl tej

2 evőkanál méz

1 tasak sütőpor

házi baracklekvár

 

A krémhez:

2 dl tej

2 evőkanál búzadara

1 evőkanál darált földimogyoró

15 dkg margarin

2 evőkanál kakaó

15 dkg porcukor

 

Elkészítési mód:

A tojást, a cukrot, a margarint, a tejet és a mézet gőz fölött átmelegítjük, összekeverjük. Hozzáadjuk a lisztet és a sütőport. Az így elkészült tésztából 4 egyforma cipót készítünk, kinyújtjuk, és margarinozott, lisztezett tepsiben egyenként kisütjük 180 °C-os sütőben. Hűlni hagyjuk. A krémhez tejben megfőzzük a búzadarát, hozzákeverjük a margarint, a porcukrot, a földimogyorót és a kakaót. Az elkészült lapokból egyet megkenünk a krémmel, rárakjuk a következő lapot, azt megkenjük házi baracklekvárral, az újabb lapra krémet teszünk, majd befedjük az utolsó lappal. Tálalásnál a tetejét porcukorral meghintjük.

 

Hivatalos Facebook

 

termelői kosár hu

blikklogo

 

 

 

topbar

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor.

Előételek

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor.

Levesek

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor.

Főételek

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor.

Desszertek

Ez a honlap sütiket használ. A sütik elfogadásával kényelmesebbé teheti a böngészést. A honlap további használatával hozzájárulását adja a sütik használatához. Bővebben