Sült libacomb és mell illatosan
Hozzávalók (4 személyre):
2 db libamell
4 db libacomb
60 dkg burgonya
2 szál friss rozmaring
1 szál sárgarépa
1 szál zöldség
1 db zeller zöldjével
2 db zöldpaprika
1 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
2 ek. olaj
1 kk. őrölt szegfűbors
1 kk. fahéj
só
Elkészítési mód:
A húsokat sóval bedörzsöljük, egy lábasban kevés olajon az aprított rozmaringgal, a darabolt fokhagymával és vöröshagymával enyhén mind a két oldalát megpirítjuk, majd vízzel felöntjük. Hozzáadjuk a tisztított zöldségeket, az illatos fűszereket és egy forralás után, lassú tűzön félpuhára főzzük. Miután egy napig érleltük kivesszük a húsléből, tepsibe rakjuk a jól megmosott héjában megfőtt burgonyával együtt, és 150 °C-os előmelegített sütőben megsütjük. A sült libahúsokat, a borban pácolt pirított libamájat, a héjától megtisztított burgonyát, a rizzsel együtt esztétikusan tálaljuk.
Tokaji aszúban érlelt libamáj
Hozzávalók (4 személyre)
60 dkg libamáj
1 cs. friss bazsalikom
2 dl tokaji aszú 5 puttonyos
2 dkg vaj
Elkészítési mód:
A libamájat felszeleteljük, egy edénybe tesszük, finomra vágott friss bazsalikommal megszórjuk, felöntjük az aszúval és 2 napig hűtőszekrényben érleljük. Tálalás előtt serpenyőben lassú tűzön a libamáj szeleteket vajon mindkét oldalát megpirítjuk.
Pezsgős vöröskáposzta
Hozzávalók (4 személyre):
1 fej vöröskáposzta
1 fej lilahagyma
2 db birsalma
5 dkg cukor
1 db citrom
1 dl pezsgő
1 ek. olaj
só, őrölt kömény
Elkészítési mód:
A megtisztított káposztát és a lilahagymát vékonyra gyaluljuk, besózzuk és 10-15 percig állni hagyjuk. Menet közben a birsalmát meghámozzuk, cikkekre szeleteljük, és olajon cukor hozzáadásával karamellizáljuk, majd a káposztát kinyomkodjuk és hozzáadjuk. A citrom levével és őrölt köménnyel ízesítjük, felöntjük pezsgővel, azután fedő alatt megpároljuk, majd lesütjük.
Rizs
Hozzávalók:(4 személyre)
20 dkg rizs
1 fej vöröshagyma
1 cs. petrezselyemzöld
2 dkg vaj
2 ek. olaj
só
Elkészítési mód:
A rizst olajon üvegesre pirítjuk, majd felöntjük 9 dl vízzel. Sóval ízesítjük, egészben beletesszük a tisztított vöröshagymát, és állandó kevergetés mellett addig főzzük, amíg a víz elpárolog. Az edényt konyharuhával letakarjuk, fedővel hermetikusan lezárjuk, és kb. 20 percig állni hagyjuk. (Így a rizs fölszívja a nedvességet és megpuhul.) Tálalás előtt kivesszük belőle a hagymát, a finomra vágott petrezselyemzöldjét vajon megpároljuk, majd összekeverjük a pergő rizskörettel.
Muzsikus szelet
Hozzávalók: (10 személyre)
Fehér tésztához:
4 db tojás
5 dkg liszt
5 dkg porcukor
1 cs. vaníliás cukor
1 cs. sütőpor
4 ek. olívaolaj
Barna tésztához:
a fenti hozzávalók + 5 dkg kakaópor
Kakaókrém:
10 dkg cukor
2 cs. vaníliás cukor
4 dl tej
2 ek. zselatin
2 dl Hulala tejszín
5 dkg kakaópor
Tojáshab:
8 db tojásfehérje
40 dkg cukor
pár csepp ecet
Elkészítési mód:
A kétféle tészta hozzávalóit külön-külön összekeverjük. Két kivajazott lisztezett tepsiben előmelegített 180 °C-os sütőben megsütjük. Menet közben elkészítjük a krémet. Felforraljuk a tejet, hozzáadjuk a cukrokat és a kakaóport, majd alacsonyabb hőfokon tovább melegítjük, azután belerakjuk a zselatint és olvadásig főzzük, azt követően félrerakjuk kihűlni. A tejszínt kemény habbá verjük, és a langyos zselatinos tejet hozzákeverjük. Ráöntjük a barna piskóta tetejére, majd egyenletesen elsimítjuk és hűtőbe tesszük. Amikor a krém megkeményedett befedjük a fehér piskótatésztával és a tetejét bevonjuk a pár csepp ecettel és cukorral keményre felvert tojáshabbal, majd hűtőbe rakjuk. Tálalás előtt egyforma téglalap alakú szeletekre vágjuk, a tetejét dresszingzsák segítségével olvasztott csokoládéval, violinkulccsal díszítjük. Csokoládédarával megszórjuk.