Hozzávalók: (4 személyre)
Citrom fagylalt:
2 dl tej
1 dl joghurt
2 dl tejszín
15 dkg kristálycukor
3 db citrom friss leve
1 db reszelt citromhéj
csipet só
Erdeigyümölcs-mártás:
10 dkg málna
10 dkg ribizke
10 dkg szeder
2 t. vaníliás cukor
1 kk őrölt fahéj
1 kk őrölt szegfűszeg
1 db mentalevél
csipet só
Elkészítési mód:
A cukrot a tejjel és a tejszínnel felfőzzük, majd lehűtjük. Hozzáadjuk a kifacsart citromlevét és a joghurtot a lehűtött cukros, tejszínes tejhez. Csipet sóval tovább ízesítjük, majd botmixerrel krémesre turmixoljuk, ezt követően beleszórjuk a citrom reszelt héját. Fagylaltos dobozba öntjük és kb. 2 óra hosszára fagyasztóba rakjuk. Menet közben elkészítjük az erdei gyümölcsmártást. A gyümölcsöket 1 dl vaníliás cukros vízben megfőzzük, szegfűszeggel és fahéjjal illatosítjuk, egy csipet sóval ízesítjük. Tálaláskor a citromokat kettévágjuk, a közepét kivesszük a kész citromfagyit fagylaltadagoló kanállal beletöltjük, az erdei gyümölcsmártásra ráhelyezzük, végül mentalevéllel és málnával ízlésesen díszítjük.