Diós rizsfelfújt eperdzsemmel
Diós rizsfelfújt eperdzsemmel (650 kcal/ fő)
Hozzávalók: (4 személyre)
- 20 dkg rizs
- 5 tasak vaníliás cukor
- 1 l tej
- 5 dkg vaj
- 10 dkg darált dió
- 5 db tojás
- 2 db citrom leve
- 1 db citrom reszelt héja
- 10 dkg cukor
- 1 evőkanál zsemlemorzsa
- 15 dkg eperdzsem
- csipet só
Elkészítési mód:
A tejbe beletesszük a jól átmosott rizst, a vaníliás cukrot, a darált diót, egy csipet sót, puhára főzzük, majd kihűtjük. A vajat cukorral habosra verjük, majd hozzáadjuk egyenként a tojások sárgáját, beletesszük a reszelt citrom héját és a citromok levét, azután a főtt rizzsel összekeverjük. Menet közben a tojások fehérjéből kemény habot készítünk, majd ezt is a főtt rizshez adjuk és összekeverjük. Egyenletesen elterítjük a vajjal kikent és zsemlemorzsával meghintett tepsibe. Előmelegített sütőben, 190 °C-on, kb. 40-50 percig aranybarnára sütjük. Hagyjuk a tepsibe kihűlni. Egy tálra kiborítjuk, majd kockákra vágjuk és simára kevert eperdzsemet adunk mellé.