desszert Házi szilvalekváros lepény

Hozzávalók: (10 személyre)

Tészta 

30 dkg liszt

5 dkg cukor

1 db tojás

5 dkg vaj

2 dl tej

2 dkg élesztő

csipet só

 

A tészta tetejére:

5 dkg zsemlemorzsa

5 dkg cukor

20 dkg szilvalekvár

4 dl tejföl

2 csomag vaníliás cukor

1 db tojás

 

Elkészítési mód:

Az élesztőt cukrozott langyos tejben felfuttatjuk, majd belerakjuk a lisztet, a vajat, a tojást és egy csipet sóval ízesítjük. A tésztát alaposan kidolgozzuk azaz hólyagosra dagasztjuk. Meleg helyen duplára kelesztjük. Lisztes kézzel átgyúrjuk és egy kivajazott tepsibe egyenletesen, vékonyan elterítjük. (Ne ijedjünk meg, hogy lágy a tészta!) A fahéjat cukorral és zsemlemorzsával összekeverjük, majd meghintjük vele a tésztát. A házi szilvalekvárt kanállal szépen sorban elosztjuk. A tejfölt összeverjük a tojással és a vaníliás cukorral, azután a szilvalekvár csomókra kanalazzuk. (Nem probléma, ha az egész tésztát a tejfölös vaníliás mártásunk beteríti.) Előmelegített 200 °C –os sütőben, kb. 30 perc alatt készre sütjük. Ha kihűlt kockára vágjuk és porcukorral enyhén meghintjük.

Ez a honlap sütiket használ. A sütik elfogadásával kényelmesebbé teheti a böngészést. A honlap további használatával hozzájárulását adja a sütik használatához. Bővebben