Gesztenyés tallér
Hozzávalók (8 főre)
A tésztához:
- 6 db tojás
- 10 dkg liszt
- 10 dkg cukor
- 6 ek. víz
- 4 ek. étolaj
- 10 dkg kakaó
- 1 cs. sütőpor
- 1 cs. vaníliás cukor
A gesztenyekrémhez:
- 50 dkg gesztenyemassza
- 10 dkg cukor
- 5 dl habtejszín
- 1 cs. habfixáló
- rumaroma
A csokikrémhez:
- 2 dl tej
- 5 dkg cukor
- 2 ek. liszt
- 1 cs. csokoládé puding
- 8 dkg vaj
- fél cs. vaníliás cukor
- 1 ek. zselatin
- 5 dkg tört étcsokoládé
A csokoládé bevonathoz:
- 10 dkg ét tortabevonó
- 1 ek. étolaj
Elkészítési mód:
A tojások sárgáját a cukrokkal habosra verjük, hozzáadjuk az étolajat és a vizet, majd a sütőporos, kakaós lisztet és jól elkeverjük, majd a tojások keményre felvert habjával összekeverjük. A masszát sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk és kb. 10 perc alatt készre sütjük. Hagyjuk kihűlni, majd kerek formával kiszúrjuk. A gesztenyemasszát a botmixerrel krémesítjük, cukorral, rumaromával ízesítjük. A tejszínt felverjük, majd a habfixáló hozzáadásával folyamatos keveréssel kemény habot készítünk. A felvert tejszínhabot óvatosan összevegyítjük a gesztenyemasszával. Azután elkészítjük a csokikrémet. A vajból, a lisztből világos rántást készítünk, felöntjük tejjel és krémesre főzzük, majd hozzáadjuk a pudingport, a zselatint és habverővel simára keverjük. Addig főzzük, míg be nem sűrűsödik, azután a cukorral és a tört csokoládéval elkeverjük. Egyenként kerek, lapos aljú szilikon formákba adagoljuk, először a piskóta tallért, majd a gesztenyekrémet, azután a csokikrémet. A csokit vízgőz felett az étolajjal felolvasztjuk, majd ráöntjük a sütemény tetejére és elsimítjuk. 2 órára hűtőbe rakjuk. Fogyasztás előtt kiemeljük a szilikon formákból és csokoládé forgáccsal, erdei gyümölccsel díszítve kínáljuk.