topbar
fejlec01

desszert Zserbó Ádi módra

 

Hozzávalók (10 személyre)
A tésztához:

60 dkg liszt

25 dkg margarin

10 dkg kristálycukor

2 tojássárgája

3 ek. tejföl

2 dkg élesztő

 

A diós töltelékhez:

25 dkg sárgabaracklekvár

35 dkg darált dió

10 dkg porcukor

1 cl rum

 

A mákos töltelékhez:

35 dkg darált mák

20 dkg kristálycukor

5 dkg vaníliás cukor

1 fél narancs reszelt héja

25 dkg áfonyalekvár

 

Az almás töltelékhez:

2 alma (lereszelve)

10 dkg kristálycukor

2 nagyobb csipet fahéj

10-15 dkg darált keksz

 

A csokoládémázhoz:

15 dkg kristálycukor

5 dkg kakaópor

5 dkg vaj

 

Elkészítési mód:

Az alaptészta hozzávalóit egy keverőtálban összekeverjük, és hosszas dagasztással, simára és egyneműre gyúrjuk. Miután a tésztánk összeállt, egy hosszabb hengert sodrunk belőle, és 6 egyenlő részre osztjuk. Ezután pihentetjük, kb. 10-15 percet szobahőmérsékleten. A tésztadarabokat 3-4 mm vastag, azonos méretű téglalapokra nyújtjuk. Az alsó lapot belehelyezzük az előre előkészített, sütőpapírral kibélelt sütőedénybe, vékonyan megkenjük baracklekvárral, majd megszórjuk a porcukorral elkevert, rummal ízesített dió felével. Lefedjük a második tésztalappal. Ezt vékonyan megkenjük áfonyalekvárral. A máktöltelékhez a cukrot három deci vízben sziruppá főzzük, elkeverjük benne a mákot, a vaníliás cukrot és a narancshéjat. A töltelék felét rákenjük az áfonyás tortalapra. Következhet még egy diós emelet (ugyanúgy, mint az előbb), majd egy újabb mákos. Azután az almatölteléket halmozzuk rá, majd lefedjük az utolsó tésztalappal. Végül a tetejét megszurkáljuk, és előmelegített sütőben, 180 °C-on addig sütjük, amíg a teteje világosbarna lesz. Hagyjuk kihűlni. Közben a vajat megolvasztjuk, hozzáadjuk a kakaóport és a cukrot, vagyis csokimázat készítünk. A csokimázzal bevonjuk a kihűlt tésztát, és ha megkeményedett, hűtőszekrénybe tesszük. Másnap szeletekre vágva kínáljuk.

Hivatalos Facebook

 

termelői kosár hu

blikklogo

 

 

 

topbar

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor.

Előételek

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor.

Levesek

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor.

Főételek

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor.

Desszertek

Ez a honlap sütiket használ. A sütik elfogadásával kényelmesebbé teheti a böngészést. A honlap további használatával hozzájárulását adja a sütik használatához. Bővebben