Opera szelet
Hozzávalók:
(10 személyre)
A tésztához:
- 5 tojás
- 20 dkg porcukor
- 10 dkg kukoricaliszt
- 10 dkg liszt
- 10 dkg őrölt mandula
- 5 dkg vaj
A kávékrémhez:
- 10 dkg vaj
- 40 dkg keserű főzőcsokoládé
- 3 dl tejszín
- 3 cl sűrű kávé
A kávésziruphoz:
- 5 dkg kristálycukor
- 3 cl kávé
- víz
A bevonóhoz:
- 35 dkg tortabevonó
- 10 dkg vaj
Elkészítési mód:Az öt tojássárgáját a porcukorral tegyük egy habüstbe, keverjük ki fehérré, majd adjuk hozzá a kétféle lisztet és az őrölt mandulát. Fakanállal keverjük el, majd öntsünk hozzá 5 dkg olvasztott vajat. Külön tálban verjünk kemény habbá 4 tojásfehérjét, majd forgassuk bele a másik masszába. A tésztát öntsük egy formába, és terítsük el egyenletesen. 180°C-os sütőben, kb. 35 perc alatt készre sütjük, és hagyjuk kihűlni. A darabokra tört főzőcsokoládét egy tálba tesszük, a tejszínt felforraljuk, és a csokoládéra öntjük. Keverőlapáttal elkeverjük, vajat és kávét adunk hozzá, hogy lágy és fényes masszát kapjunk. A tésztát három egyforma részre vágjuk. Az első lapot a cukorból, vízből, kávéból főzött sziruppal ecsettel vékonyan átkenjük, majd a tésztára öntjük a kávés tejszínkrém felét, és egyenletesen elterítjük rajta. Ráteszünk egy újabb tésztalapot, megkenjük kávésziruppal, azután ráöntjük a többi krémet, és elsimítjuk rajta. Lefedjük a harmadik tésztalappal, és a tenyerünkkel lenyomkodjuk, majd 8 órára hűtőszekrénybe tesszük. A süteményt
kockákra vágjuk, és rácsra tesszük. Vízgőz felett megolvasztjuk a tortabevonót, majd egy kanál segítségével egyenként bevonjuk a kockákat. Hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen. A maradék csokibevonót sima csövű habzsákba töltjük, végül szilikonlapra kinyomjuk az „opera” szót, majd hűtőszekrénybe rakjuk. Ha megdermedt, ráhelyezzük a sütemény tetejére, s így kínáljuk.