desszert operaszelet

 

Hozzávalók:
(10 személyre)

A tésztához:

5 tojás

20 dkg porcukor

10 dkg kukoricaliszt

10 dkg liszt

10 dkg őrölt mandula

5 dkg vaj

 

A kávékrémhez:

10 dkg vaj

40 dkg keserű főzőcsokoládé

3 dl tejszín

3 cl sűrű kávé

 

A kávésziruphoz:

5 dkg kristálycukor

3 cl kávé

víz

 

A bevonóhoz:

35 dkg tortabevonó

10 dkg vaj


Elkészítési mód:

Az öt tojássárgáját a porcukorral tegyük egy habüstbe, keverjük ki fehérré, majd adjuk hozzá a kétféle lisztet és az őrölt mandulát. Fakanállal keverjük el, majd öntsünk hozzá 5 dkg olvasztott vajat. Külön tálban verjünk kemény habbá 4 tojásfehérjét, majd forgassuk bele a másik masszába. A tésztát öntsük egy formába, és terítsük el egyenletesen. 180°C-os sütőben, kb. 35 perc alatt készre sütjük, és hagyjuk kihűlni. A darabokra tört főzőcsokoládét egy tálba tesszük, a tejszínt felforraljuk, és a csokoládéra öntjük. Keverőlapáttal elkeverjük, vajat és kávét adunk hozzá, hogy lágy és fényes masszát kapjunk. A tésztát három egyforma részre vágjuk. Az első lapot a cukorból, vízből, kávéból főzött sziruppal ecsettel vékonyan átkenjük, majd a tésztára öntjük a kávés tejszínkrém felét, és egyenletesen elterítjük rajta. Ráteszünk egy újabb tésztalapot, megkenjük kávésziruppal, azután ráöntjük a többi krémet, és elsimítjuk rajta. Lefedjük a harmadik tésztalappal, és a tenyerünkkel lenyomkodjuk, majd 8 órára hűtőszekrénybe tesszük. A süteményt kockákra vágjuk, és rácsra tesszük. Vízgőz felett megolvasztjuk a tortabevonót, majd egy kanál segítségével egyenként bevonjuk a kockákat. Hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen. A maradék csokibevonót sima csövű habzsákba töltjük, végül szilikonlapra kinyomjuk az „opera” szót, majd hűtőszekrénybe rakjuk. Ha megdermedt, ráhelyezzük a sütemény tetejére, s így kínáljuk.
 

Ez a honlap sütiket használ. A sütik elfogadásával kényelmesebbé teheti a böngészést. A honlap további használatával hozzájárulását adja a sütik használatához. Bővebben