Hozzávalók:
(4 személyre)
35 dkg finommetélt
1 cs. réteslap
20 dkg túró
2 dl tejföl
5 dkg mazsola
5 dkg cukor
3 cs. vaníliáscukor
2 db citrom leve
1 db citromnak a héja
3 db tojás
1 csípett só
Elkészítési mód:A cérnametéltet forrásban levő vízben megfőzzük, majd hideg vízzel leszűrjük. A töltelék további hozzávalóit a tojásfehérje nélkül egy tálban összedolgozzuk, majd hozzáadjuk a lehűtött cérnametéltet és összekeverjük. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük és óvatosan elvegyítjük a tésztával. A réteslapokat 18 x 18 cm-es kockákra vágjuk, kivajazott sűtőformákba tesszük, majd meg töltjük a töltelékkel, és batyut formálunk belőle. Lehámozzuk a citrom héját, majd vékony csíkokra vágjuk, és bekötjük vele a batyu száját. 180 °C-os előmelegített sütőben aranybarnára sütjük. Csokoládés mousse-szal tálaljuk.
Csokoládés mousse
15 dkg étcsokoládé (70% kakaótartalmú)
0.4 dl tej
1 db tojássárgája
4 db tojásfehérje
20 dkg cukor
Elkészítési mód:
A csokit összetörjük, vízgőz fölött megolvasztjuk, állandó kevergetés mellett tejjel felöntjük, ha már elérte a kellő állagot, hűteni kezdjük, és hozzákeverünk egy tojássárgáját. A tojásfehérjét cukorral kemény habbá verjük, és óvatosan beleforgatjuk az olvasztott csokiba.