Gyermekkorom sütije
Hozzávalók:
(10 személyre)
- 50 dkg liszt
- 30 dkg háj
- 3 tojás sárgája
- 2 kanál ecet
- 1 tk. kristálycukor
- 50 dkg házi szilvalekvár
- 5 dkg porcukor
- csipet só
- szódavíz
Elkészítési mód:
A hájat lehártyázzuk, hideg vízben jól kimossuk, ledaráljuk, lecsepegtetjük, majd összegyúrjuk 15 dkg liszttel és félrerakjuk. A többi lisztből és a hozzávalókból szódavízzel rétestészta keménységű tésztát gyúrunk. Cipót formálunk belőle, majd hűvös helyen 30 percig pihentetjük. A sima tésztát lisztezett deszkán félujjnyira kinyújtjuk, meleg tortakéssel elterítjük rajta az egyik hájas tészta cipót, összegyúrjuk, újra kinyújtjuk. Ezt a műveletet még kétszer megismételjük, 15-20 perces gyúrási szünetekkel. Az utolsó pihenés után, a tésztát nyújtsuk kisujjnyi vastagságúra, vágjuk 10x10 cm-es kockákra, tegyünk egy-egy kiskanálnyi lekvárt hosszában a tésztára, azután kettéhajtjuk úgy, hogy ne ragadjon össze. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, felvert tojással megkenjük, majd 180 °C-os sütőben megsütjük. Ha félig kihűlt, porcukorban megforgatjuk.
Liszt | 0,5 kg | 155 Ft/kg | 78 Ft. |
Háj | 0,3 kg | 690 Ft/kg | 207 Ft. |
Tojás | 3 db | 30 Ft/db | 90 Ft. |
Ecet | 0,05 l | 137 Ft/l | 7 Ft. |
Kristálycukor | 0,05 kg | 299 Ft/kg | 15 Ft. |
Házi szilvalekvár | 0,5 kg | 1490 Ft/kg | 745 Ft. |
Porcukor | 0,05 kg | 350 Ft/kg | 17 Ft. |
1159 Ft: 10 = 115 Ft/fő |