foetel Vastagkolbász

Hozzávalók:
(10 kg-hoz)

7 kg friss sertés hús vegyesen (comb, karaj, lapocka, tarja, dagadó)

3 kg szalonna

5 dkg erős őrölt házi pirospaprika

25 dkg édesnemes őrölt házi pirospaprika

3 dkg őrölt kömény

5 dkg fokhagymapép

22 dkg só

 

Elkészítési mód:

A csabai vastagkolbász készítésére a hideg idő a legjobb. Reggel levágjuk a 150kg feletti disznót, megperzseljük, tisztára mossuk, részeire bontjuk, majd asztalon kicsontozzuk. A húst motoros vagy kézi hajtású gépen, 6 mm-es tárcsán megdaráljuk. A meleg darált húst a fenti fűszerekkel összegyúrjuk és hagyjuk kihűlni. A sertés vastagbelet úgy készítjük elő, hogy az egyik végét vékony zsineggel megkötözzük, majd megtöltjük a töltelékkel és bekötjük a másik végét oly módon, hogy minden szálat külön-külön füstölő rúdra tudjuk rakni. Három napig hűvös helyen tároljuk (5-6°C), majd száraz tölgy vagy bükkfán 6-8 napig 12°C –os hidegen füstöljük. Füstölés után jól szellőző kamrába visszük, ahol 3 hónap alatt megérik.

 

Ez a honlap sütiket használ. A sütik elfogadásával kényelmesebbé teheti a böngészést. A honlap további használatával hozzájárulását adja a sütik használatához. Bővebben