Hozzávalók:
(4 személyre) (720 kcal/fő)
1,2 kg marharostélyos
4 db articsóka
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 ek. balzsamecet
só, bors
olaj (a pácoláshoz)
Elkészítési mód:
A szeletelt, csontos marharostélyost bedörzsöljük borssal, fokhagymapéppel, üvegtálba rakjuk, hozzáadjuk a hámozott vöröshagymát és annyi olajat öntünk rá, hogy ellepje, majd folpackkal légmentesen lezárjuk. 48 órán keresztül hűtőben érleljük. Elkészítés előtt a pácolt húst serpenyőbe tesszük, az olajos páccal és kevés vízzel felöntjük, sóval ízesítjük, majd egy forralás után fedő alatt 30-40 °C között 4-5 órán át konfitáljuk. Közben az articsókát enyhén sós, balzsamecetes vízben puhára pároljuk, és a hús mellé fatálon paradicsommal és uborkával díszítve köretként tálaljuk.
Burgonyakrokett
Hozzávalók:
40 dkg burgonya
5 dkg liszt
2 db tojás
10 dkg zsemlemorzsa
1 dl olaj (a sütéshez)
só, bors
Elkészítési mód:
A burgonyát megtisztítjuk, kockákra vágjuk, sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük és krumplitörővel összetörjük. Hagyjuk kihűlni, azután hozzákeverjük a lisztet és egy tojássárgáját. (Amennyiben puha lenne a tészta, akkor tegyünk hozzá egy kis zsemlemorzsát.) Egy lisztes deszkán kinyújtjuk, azt követően csíkokra vágjuk, hengereket formázunk belőle és lisztes késsel 5 cm-es hosszú darabokra vágjuk. A tojást felverjük, sóval beízesítjük, a tésztarudacskákat egyenként belemártjuk, azután zsemlemorzsába megforgatjuk, majd forró olajban aranybarnára sütjük.