Májas hurka
Hozzávalók (1 kg-hoz)
20 dkg húsos tokaszalonna
55 dkg máj
10 dkg tüdő
15 dkg rizs
1 kis fej vöröshagyma
1 kk. szegfűbors
2 dkg zsír
2 dkg só
Elkészítési mód:A húsos tokaszalonnát, a májat, a tüdőt bő vízben megabáljuk, majd kivesszük, hagyjuk kihűlni, és ledaráljuk. Ugyanebben az abalében megfőzzük a rizst, és lehűtjük. Ledaráljuk a tokaszalonnát és a belsőségeket, azután hozzáadjuk a zsíron megpirított, apróra vágott hagymát, a főtt rizst, a fűszereket, összekeverjük, és hurkatöltő segítségével vékonybélbe töltjük. 80-90 °C –os abalében kb. 40-50 percig abáljuk, majd hagyjuk kihűlni.
Majorannás hurka
Hozzávalók (1 kg-hoz)
45 dkg sertésfejhús fülével
10 dkg vese
15 dkg nyelv
15 dkg tüdő
15 dkg rizs
1 kis fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
2 dkg zsír
1 dkg édesnemes őrölt pirospaprika
1 kk. őrölt bors
1 csipet őrölt kömé
2 dkg majoránna
2 dkg só
Elkészítési mód:
A fejhúst, a nyelvet, a belsőségekkel együtt bő vízben megabáljuk, majd kivesszük. Ugyanebben a lében megfőzzük a rizst, és lehűtjük. Hozzáadjuk a zsíron megpirított hagymát, fokhagymát, paprikával, borssal, köménnyel, majoránnával, sóval fűszerezzük. Hurkatöltő segítségével vékonybélbe töltjük, és kb. 85 °C-on 30 percig abáljuk, majd kiszedjük, hagyjuk kihűlni. Sütési tanács: A kolbászt és a hurkákat hideg vízbe mártjuk, így nem fognak szétpukkadni. Kevés zsiradékban sütőben 120 °C -on pirosra sütjük.
Kedvenc kolbászreceptem
Hozzávalók (1 kg-hoz)
25 dkg sertéscomb
25 dkg karaj
15 dkg lapocka
20 dkg dagadó
15 dkg hasalja szalonna
1 dkg erős őrölt pirospaprika
2,5 dkg édesnemes őrölt pirospaprika
1 kk. őrölt kömény
1 gerezd fokhagyma
2 dkg só
Elkészítési mód:
A húsokat a szalonnával lassú fordulatú és közepes (5-6) rostélyú darálóval ledaráljuk. A darált húst egy tálba tesszük, a fűszerekkel és a sóval egyenletesen megszórjuk, majd alaposan összedolgozzuk. A műveletet nem kapkodva, nyugodtan pálinkaszünetek közbeiktatásával végezzük. Sertés- vékonybélbe töltjük, a hosszú kolbászokat ne vágjuk el, hanem többször csavarjuk meg.