Hozzávalók:
(4 személyre)(460 kcal/fő)
40 dkg marhalábszár
20 dkg vajbab
5 dkg füstölt szalonna
1 kis fej vöröshagyma
1 db zöldpaprika
2 db paradicsom
40 dkg burgonya
1 gerezd fokhagyma
5 dkg zsír
2 db tojás
10 dkg liszt
2 dkg őrölt édesnemes pirospaprika
15 dkg császárszalonna
só, bors, kömény
olaj (a sütéshez)
Elkészítési mód:
A marhahúst, a szalonnát, a hagymát, a zöldpaprikát, a paradicsomot, a tisztított burgonyát kockákra, a fokhagymát finomra vágjuk. Lábasban zsíron megpirítjuk a szalonnát, majd hozzáadjuk a hagymát és megdinszteljük. Belerakjuk a húst, a zöldpaprikát, a héjától megtisztított, forrázott paradicsomot és a zúzott fokhagymát. Zsírjára pörköljük, meghintjük őrölt pirospaprikával, 1 dl vízzel felöntjük, köménnyel, sóval, borssal ízesítjük, majd lassú tűzön, állandó folyadékpótlással a húst félpuhára főzzük, azaz egy finom szaftos pörköltet készítünk. Hozzáadjuk a burgonyát és a vajbabot. Fedő alatt rövid ideig pároljuk, felöntjük 1,5 l vízzel, majd egy forralás után lassú tűzön készre főzzük. A tojást a liszttel összekeverjük, sóval ízesítjük, és a tésztát evőkanállal beleszaggatjuk a forrásban lévő levesbe. A császárszalonnát felszeleteljük, bevagdaljuk, forró olajban kakastaréj formára sütjük, majd a leves tetejére tálaljuk. Mellé teljes kiőrlésű rozskenyeret kínálunk.