Hozzávalók:
(4 személyre)
2 db cékla
1 csomó kapor
1 kis fej vöröshagyma
1 ek. olívaolaj
só
Elkészítési mód:
A meghámozott céklát, a tisztított vöröshagymát apró kockákra, a kaprot finomra vágjuk, olajon megdinszteljük, majd felöntjük 8 dl vízzel, sóval ízesítjük, rövid idő alatt puhára főzzük, azután botmixerrel krémesítjük.
Libahússal töltött batyu
Hozzávalók:
(4 személyre)
20 dkg darált libahús
15 dkg liszt
3 dkg vaj
2 ek. tejföl
1 kis fej vöröshagyma
½ dl víz (amennyit gyúrás közbe felvesz)
1 kk. ecet
só, bors
Elkészítési mód:
A lisztet a tejföllel összekeverjük, beleöntjük az ecetet, sóval ízesítjük. Kevés víz hozzáadásával jól gyúrható tésztát készítünk. Lisztezett deszkán kinyújtjuk, vajjal vékonyan bekenjük, majd összehajtogatjuk, és ezt a műveletet háromszor megismételjük, azt követően hűtőszekrényben pihentetjük. A finomra vágott vöröshagymát és a darált libahúst vajon megpároljuk, ízlés szerint sóval, borssal ízesítjük. A tésztát ismét kinyújtjuk, derelyevágóval 8x8 cm-es kockára szeleteljük, a közepébe rakjuk a darálthúst, azután szalvétára hajtjuk. 240 °C-os előmelegített sütőben, rövid idő alatt megsütjük. A húsos derelyét a leves mellé kínáljuk.


