Fácánhúsleves gazdagon (280 kcal)
Hozzávalók:
(4 személyre)
80 dkg fácán
20 dkg sárgarépa
20 dkg petrezselyemgyökér
15 dkg zeller
1 cs. zellerzöld
15 dkg zöldborsó
1 cs. petrezselyemzöld
10 dkg vöröshagyma
1 dkg fokhagyma
15 dkg csigatészta
só, szemes bors
Elkészítési mód:A jól megtisztított fácánt átmossuk, beletesszük egy nagyobb fazékba, és vízzel felöntjük. Egy forralás után a levet leöntjük róla. A fazekat kiöblítjük, visszarakjuk a fácánt, újból felöntjük vízzel, majd hozzáadjuk a megtisztított zöldségeket a zöldborsó kivételével. Egy forralás után sóval, szemes borssal ízesítjük, lassú tűzön gyöngyöztetve, kb. 3 óra alatt puhára főzzük, azután leszűrjük. A főtt zöldségeket és a húst összevágjuk, a menet közben kifőzött csigatésztával, a zöldborsóval együtt tálkába rakjuk, majd forró levessel felöntjük. Finomra vágott petrezselyemzöldjével meghintve kínáljuk.
Húsvéti lakoma (760 kcal)
Hozzávalók:
(4 személyre)
1 db báránycomb
1 db nyúl májával
2 fej vöröshagyma
3 g. fokhagyma
1 cs. petrezselyemzöld
5 dkg mangalicazsír
6 db tojás
50 dkg erdei gyümölcs mix (mélyhűtött)
1 t. majonéz
szemes bors, só
Elkészítési mód:
A combot a faggyútól megtisztítjuk, hurokkötéssel 2-3 cm-enként a zsineget feszesre húzva végigkötözzük spárgával és így adunk egy hengerformát a húsnak. Egy lábasban a zsírt felhevítjük, majd belerakjuk a sóval, borssal bedörzsölt báránycombot, a darabolt fokhagymát, a hagymát és a petrezselyemzöldjét. Lepirítjuk, azután felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Sóval után ízesítjük és alacsony hőfokon két óra hosszáig konfitáljuk (60 °C-on abáljuk). A nyulat darabokra szedjük, azután sóval az egészet bedörzsöljük. A felsőcombot kifilézzük és nyúlmájjal megtöltjük. A húsrészeket egyenként darabolt hagymával és fokhagymával fóliába tekerjük, azt követően tepsibe rakjuk, 1 dl vízzel felöntjük és 200 °C-os előmelegített sütőben kb. 20 percig pároljuk. A fóliából kicsomagoljuk és kb. 10 percig tovább sütjük, majd hagyjuk kihűlni. A báránycombról levágjuk a spárgát, a nyúllal együtt felszeleteljük, majd a saját levébe visszarakjuk és melegen tartjuk. Közben a tojásokat sós vízben keményre főzzük, lehűtjük, héjától megtisztítjuk, éles késsel cikk-cakkra körbevágjuk. A sárgáját majonézzel simára keverjük, dresszing zsák segítségével a tojás aljába visszatöltjük és a kalapját ráhelyezzük. Fekete borsból szemet, répából csőrt készítünk. A metéltet enyhén sós vízbe kifőzzük, leszűrjük, és hevített vajban megforgatjuk. Ízlésesen tálaljuk.
Csokis fánk
Hozzávalók:
(4 személyre)
25 dkg liszt
1 dl tej
2 dkg élesztő
5 dkg porcukor
2 dkg vaj
4 db tojássárgája
olaj a sütéshez
Elkészítési mód:
Langyos tejben az élesztőt egy kanál cukorral felfuttatjuk. Az élesztős tejet jól összekeverjük a tojássárgájával, az olvasztott vajjal, a liszttel, és fakanállal hólyagosra dagasztjuk. A tésztából cipót formálunk, beletesszük egy tálba, egy konyharuhával letakarjuk, és meleg helyen a duplájára kelesztjük. Lisztezett deszkán a tésztát ujjnyi vastagra kinyújtjuk, majd fánkszaggatóval kiszaggatjuk. A közepét kiszúrjuk, és forró olajban a fánk mindkét oldalát aranybarnára sütjük. Szalvétára szedjük, az olajat leitatjuk róla, majd olvasztott csokoládéba mártva, karamellel díszítve kínáljuk.