topbar
fejlec01

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor.

Húsvétra

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor.

Márton napra

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor.

Karácsonyra

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor.

Szilveszterre

           

Pikáns harcsaleves Ádi módra

Hozzávalók:
(4 személyre)

30 dkg harcsafilé

50 dkg hal aprólék (pontyfej és csont)

1 kis fej vöröshagyma

1 gerezd fokhagyma

1 szál sárgarépa

1 szál petrezselyemgyökér

1 csomó kapor

1 dl tejföl

2 ek liszt

1 db citrom

½ dl citromlé

só, bors

Elkészítési mód:

A harcsafilét besózzuk és egy 1 óráig a hűtőbe rakjuk. A megtisztított hagymákat, a zöldségeket, a jól átmosott halaprólékot és a finomra vágott kaprot egy fazékba rakjuk. 1,5 liter vízzel felöntjük és sóval, borssal ízesítjük. 1 órán át főzzük, majd leszűrjük, a zöldségeket metéltre vágjuk, azután az 5 dkg-os szeletekre vágott harcsafilével együtt belerakjuk a hallevesbe. Visszatesszük a tűzre és 10 percig forraljuk. A lisztet a tejföllel, a citromlével simára keverjük, és a levest behabarjuk. Citrommal és petrezselyem zöldjével díszítve tálaljuk.
                                     

menu Család kedvenc ételei  

Gesztenyés pulykapecsenye

Hozzávalók:
(4 személyre)

50 pulyka felsőcomb filé

20 dkg natúr gesztenyepüré

1 csomó petrezselyemzöld

1 db zsemle

1 db tojás

1 ek szűz olívaolaj

só, bors

Elkészítési mód:
A jól beáztatott zsemlét kinyomkodjuk, és a hozzávalókkal összegyúrjuk, majd botmixerrel pépesítjük és sóval, borssal ízesítjük. A hosszában szétnyitott pulyka felsőcombot folpackon keresztül óvatosan kiklopfoljuk, majd a tölteléket elterítjük rajta, felcsavarjuk, sóval meghintjük és alufóliába csomagoljuk.

 

Borjúbélszín gombás gesztenyével töltve

Hozzávalók:
(4 személyre)

30 dkg borjúbélszín

10 dkg gomba

10 dkg gesztenyepüré

1 db zsemle

1 kis fej vöröshagyma

1 db tojás

só, bors

Elkészítési mód:
A jól beáztatott zsemlét kinyomkodjuk, és a hozzávalókkal összegyúrjuk, majd botmixerrel pépesítjük és sóval, borssal ízesítjük. A borjúbélszínt folpackon keresztül óvatosan vékonyra klopfoljuk, majd a tölteléket elterítjük, felcsavarjuk, sóval meghintjük és alufóliába csomagoljuk.

 

Májjal töltött pulykamell filé

Hozzávalók:
(4 személyre)

30 dkg pulykamellfilé

15 dkg pulykamáj

1 kis fej vöröshagyma

1 gerezd fokhagyma

1 szál sárgarépa

2 ek. zsemlemorzsa

1 ek. búzadara

1 db tojás

2 ek olívaolaj

1 kk. majoranna

só, bors

 

Elkészítési mód:

A hagymákat finomra, a májat apró kockákra vágjuk, majd olajon megdinszteljük. Ráütjük a tojást, hozzáadjuk a zsemlemorzsát és a búzadarát, azután botmixerrel pépesítjük, sóval, borssal, majorannával ízesítjük. Belekeverjük az apró kockákra vágott, tisztított sárgarépát. A pulykamellet folpackon keresztül óvatosan vékonyra klopfoljuk, majd a tölteléket elterítjük, felcsavarjuk, sóval meghintjük és alufóliába csomagoljuk. Egy tepsibe 2 dl vizet öntünk, majd belerakjuk az alufóliába csomagolt húsokat. 200 °C-os előmelegített sütőben kb. 20 percig gőzöljük. Kibontjuk a fóliából, meglocsoljuk olívaolajjal és 150 °C-os kb. 10-15 perc alatt szép arany barnára sütjük. Éles késsel felszeleteljük és ízlésesen, hercegnő burgonyával és erdei gyümölcsmártással tálaljuk.

 

Hercegnő burgonya

Hozzávalók:
(4 személyre)

40 dkg burgonya

10 dkg reszelt sajt

5 dkg vaj

1 db tojás

1 dl tejföl

Elkészítési mód:

A héjától megtisztított burgonyát jól átmossuk és kockákra vágjuk. Bő sós vízben puhára főzzük, azután leszűrjük. Hagyjuk langyosra hűlni, majd hozzáadjuk a tejfölt, a tojás sárgáját, a reszelt sajtot, a vajat, botmixerrel krémesre pépesítjük. Nyomózsák segítségével egy sütőpapírral kibélelt tepsibe díszes kis kupacokra adagoljuk. 200 °C-os előmelegített sütőben arany barnára sütjük.

 

Erdei gyümölcsmártás

Hozzávalók:
(4 személyre)

20 dkg fagyasztott erdei gyümölcs mix

2 t. vaníliás cukor

1 kk őrölt fahéj

1 kk őrölt szegfűszeg

1 db mentalevél

1 csipet só

Elkészítési mód:
A gyümölcs mixet 1 dl vaníliás cukros vízben megfőzzük, szegfűszeggel és fahéjjal illatosítjuk, egy csipet sóval ízesítjük, és botmixerrel krémesítjük. Tálalásnál mentalevéllel díszítjük.

 

desszert Bejgli

Mákos és diós bejgli

Hozzávalók:

 

A tésztához:

30 dkg liszt

15 dkg vaj

10 dkg porcukor

2 t. vaníliáscukor

1 dkg élesztő

1 dl tej

2 db tojássárgája (a tésztába)

2 db tojás a (tészta kenéséhez)

1 db citrom reszelt héja

1 csipet só

 

Elkészítési mód:

Tészta: Az élesztőt csipetnyi cukorral langyos tejben megfuttatjuk. Hozzákeverjük a lisztet, a vajat, a maradék cukrot és a vaníliáscukrot, a 2 tojássárgáját és a citrom reszelt héját. Jól összegyúrjuk, azután letakarva meleg helyen megkelesztjük. Menet közben elkészítjük a töltelékeket.


A diós töltelékhez:

30 dkg darált dió

15 dkg cukor

2 dl tej

5 dkg mazsola

5dkg vaníliáscukor

1 kk. őrölt fahéj

1 kk. őrölt szegfűszeg

 

A mákos töltelékhez:

30 dkg mák

20 dkg cukor

1 dl tej

5 dkg mazsola

2 t. vaníliáscukor

Elkészítési mód:

Mind a két tölteléket külön-külön tejben megfőzzük. Hagyjuk kihűlni. A megkelt tésztát egyforma adagokra szétosztjuk, téglalap alakúra nyújtjuk, külön-külön elosztjuk rajta a töltelékeket és szépen feltekerjük. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, villával megszurkáljuk és jól felvert tojással bőven bekenjük. Két órán át pihenni hagyjuk. 150 °C-os előmelegített sütőben kb. 1 óra alatt szép barnára sütjük. Hagyjuk kihűlni, majd hűvös helyen tároljuk, éles késsel fogyasztás előtt felszeleteljük és tálaljuk. Lehetőleg mindig csak annyit szeljünk fel, amennyi elfogy, mert könnyen kiszárad!
    

Gyümölcs kosár

Hozzávalók:

 

A tésztához:

30 dkg liszt

10 dkg vaj

10 dkg cukor

2 db tojás sárgája

1 dl tejföl

Elkészítési mód:

A hozzávalókból jól formázható tésztát gyúrunk, majd10-15 percig hűtőbe rakjuk. A kosárformákat kivajazzuk és liszttel meghintjük. A tésztát 2-3 cm vastagra nyújtjuk, azután pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk és óvatosan belenyomkodjuk a kosárkaformába. 160 °C-os előmelegített sütőben kb. 10-15 perc alatt készre sütjük. Hagyjuk kihűlni és azt követően kivesszük a formából, majd a kihűlt gyümölcsöket belerakjuk.

 

A töltelékhez:

10 dkg mélyhűtött ribizke

10 dkg mélyhűtött málna

10 dkg mélyhűtött magozott cseresznye

2 t. vaníliáscukor

2 t. tortazselé

1 kk őrölt szegfűbors

2 mentalevél

Elkészítési mód:
A gyümölcsöket felöntjük 1 dl vízzel, belerakjuk a tortazselét, cukorral ízesítjük, mentalevéllel és szegfűborssal illatosítjuk, kb. 1-2 percig forraljuk. Hagyjuk kihűlni!

 

topbar

Ez a honlap sütiket használ. A sütik elfogadásával kényelmesebbé teheti a böngészést. A honlap további használatával hozzájárulását adja a sütik használatához. Bővebben