Pikáns harcsaleves Ádi módra
Hozzávalók:
(4 személyre)
30 dkg harcsafilé
50 dkg hal aprólék (pontyfej és csont)
1 kis fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 szál sárgarépa
1 szál petrezselyemgyökér
1 csomó kapor
1 dl tejföl
2 ek liszt
1 db citrom
½ dl citromlé
só, bors
Elkészítési mód:
A harcsafilét besózzuk és egy 1 óráig a hűtőbe rakjuk. A megtisztított hagymákat, a zöldségeket, a jól átmosott halaprólékot és a finomra vágott kaprot egy fazékba rakjuk. 1,5 liter vízzel felöntjük és sóval, borssal ízesítjük. 1 órán át főzzük, majd leszűrjük, a zöldségeket metéltre vágjuk, azután az 5 dkg-os szeletekre vágott harcsafilével együtt belerakjuk a hallevesbe. Visszatesszük a tűzre és 10 percig forraljuk. A lisztet a tejföllel, a citromlével simára keverjük, és a levest behabarjuk. Citrommal és petrezselyem zöldjével díszítve tálaljuk.
Gesztenyés pulykapecsenye
Hozzávalók:
(4 személyre)
50 pulyka felsőcomb filé
20 dkg natúr gesztenyepüré
1 csomó petrezselyemzöld
1 db zsemle
1 db tojás
1 ek szűz olívaolaj
só, bors
Elkészítési mód:
A jól beáztatott zsemlét kinyomkodjuk, és a hozzávalókkal összegyúrjuk, majd botmixerrel pépesítjük és sóval, borssal ízesítjük. A hosszában szétnyitott pulyka felsőcombot folpackon keresztül óvatosan kiklopfoljuk, majd a tölteléket elterítjük rajta, felcsavarjuk, sóval meghintjük és alufóliába csomagoljuk.
Borjúbélszín gombás gesztenyével töltve
Hozzávalók:
(4 személyre)
30 dkg borjúbélszín
10 dkg gomba
10 dkg gesztenyepüré
1 db zsemle
1 kis fej vöröshagyma
1 db tojás
só, bors
Elkészítési mód:
A jól beáztatott zsemlét kinyomkodjuk, és a hozzávalókkal összegyúrjuk, majd botmixerrel pépesítjük és sóval, borssal ízesítjük. A borjúbélszínt folpackon keresztül óvatosan vékonyra klopfoljuk, majd a tölteléket elterítjük, felcsavarjuk, sóval meghintjük és alufóliába csomagoljuk.
Májjal töltött pulykamell filé
Hozzávalók:
(4 személyre)
30 dkg pulykamellfilé
15 dkg pulykamáj
1 kis fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 szál sárgarépa
2 ek. zsemlemorzsa
1 ek. búzadara
1 db tojás
2 ek olívaolaj
1 kk. majoranna
só, bors
Elkészítési mód:
A hagymákat finomra, a májat apró kockákra vágjuk, majd olajon megdinszteljük. Ráütjük a tojást, hozzáadjuk a zsemlemorzsát és a búzadarát, azután botmixerrel pépesítjük, sóval, borssal, majorannával ízesítjük. Belekeverjük az apró kockákra vágott, tisztított sárgarépát. A pulykamellet folpackon keresztül óvatosan vékonyra klopfoljuk, majd a tölteléket elterítjük, felcsavarjuk, sóval meghintjük és alufóliába csomagoljuk. Egy tepsibe 2 dl vizet öntünk, majd belerakjuk az alufóliába csomagolt húsokat. 200 °C-os előmelegített sütőben kb. 20 percig gőzöljük. Kibontjuk a fóliából, meglocsoljuk olívaolajjal és 150 °C-os kb. 10-15 perc alatt szép arany barnára sütjük. Éles késsel felszeleteljük és ízlésesen, hercegnő burgonyával és erdei gyümölcsmártással tálaljuk.
Hercegnő burgonya
Hozzávalók:
(4 személyre)
40 dkg burgonya
10 dkg reszelt sajt
5 dkg vaj
1 db tojás
1 dl tejföl
só
Elkészítési mód:
A héjától megtisztított burgonyát jól átmossuk és kockákra vágjuk. Bő sós vízben puhára főzzük, azután leszűrjük. Hagyjuk langyosra hűlni, majd hozzáadjuk a tejfölt, a tojás sárgáját, a reszelt sajtot, a vajat, botmixerrel krémesre pépesítjük. Nyomózsák segítségével egy sütőpapírral kibélelt tepsibe díszes kis kupacokra adagoljuk. 200 °C-os előmelegített sütőben arany barnára sütjük.
Erdei gyümölcsmártás
Hozzávalók:
(4 személyre)
20 dkg fagyasztott erdei gyümölcs mix
2 t. vaníliás cukor
1 kk őrölt fahéj
1 kk őrölt szegfűszeg
1 db mentalevél
1 csipet só
Elkészítési mód:
A gyümölcs mixet 1 dl vaníliás cukros vízben megfőzzük, szegfűszeggel és fahéjjal illatosítjuk, egy csipet sóval ízesítjük, és botmixerrel krémesítjük. Tálalásnál mentalevéllel díszítjük.
Mákos és diós bejgli
Hozzávalók:
A tésztához:
30 dkg liszt
15 dkg vaj
10 dkg porcukor
2 t. vaníliáscukor
1 dkg élesztő
1 dl tej
2 db tojássárgája (a tésztába)
2 db tojás a (tészta kenéséhez)
1 db citrom reszelt héja
1 csipet só
Elkészítési mód:
Tészta: Az élesztőt csipetnyi cukorral langyos tejben megfuttatjuk. Hozzákeverjük a lisztet, a vajat, a maradék cukrot és a vaníliáscukrot, a 2 tojássárgáját és a citrom reszelt héját. Jól összegyúrjuk, azután letakarva meleg helyen megkelesztjük. Menet közben elkészítjük a töltelékeket.
A diós töltelékhez:
30 dkg darált dió
15 dkg cukor
2 dl tej
5 dkg mazsola
5dkg vaníliáscukor
1 kk. őrölt fahéj
1 kk. őrölt szegfűszeg
A mákos töltelékhez:
30 dkg mák
20 dkg cukor
1 dl tej
5 dkg mazsola
2 t. vaníliáscukor
Elkészítési mód:
Mind a két tölteléket külön-külön tejben megfőzzük. Hagyjuk kihűlni. A megkelt tésztát egyforma adagokra szétosztjuk, téglalap alakúra nyújtjuk, külön-külön elosztjuk rajta a töltelékeket és szépen feltekerjük. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, villával megszurkáljuk és jól felvert tojással bőven bekenjük. Két órán át pihenni hagyjuk. 150 °C-os előmelegített sütőben kb. 1 óra alatt szép barnára sütjük. Hagyjuk kihűlni, majd hűvös helyen tároljuk, éles késsel fogyasztás előtt felszeleteljük és tálaljuk. Lehetőleg mindig csak annyit szeljünk fel, amennyi elfogy, mert könnyen kiszárad!
Gyümölcs kosár
Hozzávalók:
A tésztához:
30 dkg liszt
10 dkg vaj
10 dkg cukor
2 db tojás sárgája
1 dl tejföl
Elkészítési mód:
A hozzávalókból jól formázható tésztát gyúrunk, majd10-15 percig hűtőbe rakjuk. A kosárformákat kivajazzuk és liszttel meghintjük. A tésztát 2-3 cm vastagra nyújtjuk, azután pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk és óvatosan belenyomkodjuk a kosárkaformába. 160 °C-os előmelegített sütőben kb. 10-15 perc alatt készre sütjük. Hagyjuk kihűlni és azt követően kivesszük a formából, majd a kihűlt gyümölcsöket belerakjuk.
A töltelékhez:
10 dkg mélyhűtött ribizke
10 dkg mélyhűtött málna
10 dkg mélyhűtött magozott cseresznye
2 t. vaníliáscukor
2 t. tortazselé
1 kk őrölt szegfűbors
2 mentalevél
Elkészítési mód:
A gyümölcsöket felöntjük 1 dl vízzel, belerakjuk a tortazselét, cukorral ízesítjük, mentalevéllel és szegfűborssal illatosítjuk, kb. 1-2 percig forraljuk. Hagyjuk kihűlni!