Hozzávalók:
(4 személyre)
80 dkg darált marhahús
80 dkg burgonya
5 dkg zsemlemorzsa
1 fej vöröshagyma
1 fej lilahagyma
3 gerezd fokhagyma
1 tk. őröltchili
fél tk. kakukkfű
1 tk. szódabikarbóna
1 db citrom leve
1 üveg paprikaszósz (200 g)
olaj (a sütéshez)
só, bors, római kömény
Elkészítési mód:
A darált húst a lereszelt fokhagymával és vöröshagymával, a zsemlemorzsával, a szódabikarbónával, a citromlével, fél dl vízzel, a fűszerekkel összegyúrjuk és 2 óráig hűtőszekrénybe pihentetjük. Közben a burgonyát meghámozzuk, hasábokra vágjuk, enyhén sós vízben előfőzzük, majd lecsepegtetjük és bő forró olajban megsütjük. A húsmasszából diónyi golyókat formázunk, ellapítjuk, majd olajban megsütjük. Lilahagymával, ízlés szerint erős paprikaszósszal, tzatzikivel, pitával és sültburgonyával esztétikusan díszítve tálaljuk.
Tzatziki
40 dkg kígyóuborka
4 dl görög joghurt
1 gerezd fokhagyma
½ citrom leve
2 ek. olívaolaj
só, bors
Elkészítési mód:
Az uborkát megmossuk, lereszeljük, besózzuk, állni hagyjuk, míg levet nem ereszt, majd enyhén kinyomkodjuk. A joghurthoz hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, pár csepp citromlével ízesítjük és összekeverjük az uborkával. Ízlés szerint sóval, borssal ízesítjük.
Pita
3 dl langyos víz
1 dkg élesztő
½ tk. kristálycukor
½ ek. só
50 dkg liszt
1ek. olívaolaj
Elkészítési mód:
Az élesztőt langyos vízzel és cukorral felfuttatjuk. A sóval összekevert lisztet meggyúrjuk a felfuttatott élesztővel, majd egy órán át meleg helyen kelesztjük. Lisztes kézzel 4-5 golyót formázunk belőle, majd további 10 percig pihentetjük, meghintjük liszttel, 1-2 cm vastagra nyújtjuk. Sütőpapírral bélelt tepsiben 250 ℃-os sütőbe rakjuk, kb. 5 perc múlva, amikor felpúposodik, megfordítjuk, és zsemleszínűre sütjük. Tálalásig konyharuhával letakarjuk.


