Hozzávalók:
(4 személyre) (320 kcal/fő)
50 dkg pontyfej és farok
80 dkg pontypatkó
5 db paradicsom
3 db zöldpaprika
2 dkg édesnemes őrölt pirospaprika
1 dkg erős őrölt pirospaprika
1 gerezd fokhagyma
2 fej vöröshagyma
20 dkg gyufatészta
só
Elkészítési mód:
A pontypatkót besózzuk, 1 óra hosszáig hűtőbe rakjuk. A tisztított halfejeket és halfarkat, a tört fokhagymát, az apróra vágott vöröshagymát, a paradicsomot és a zöldpaprikát egy fazékba beletesszük. Sűrű kevergetés mellett jól megpároljuk. Megszórjuk őrölt paprikával, sóval beízesítjük. 2 l vízzel felöntjük, felforraljuk, majd alacsony hőfokon 3 órán keresztül főzzük. Minden passzírozás nélkül szitán átszűrjük. A leszűrt hallevet visszatesszük a tűzre, jól felforraljuk és belerakjuk a pontypatkókat. Kb. 8-10 perc alatt készre főzzük. A pontypatkókat kivesszük, és a forró leves mellé enyhén sós vízben kifőtt gyufatésztával és friss, puha kenyérrel együtt tálaljuk. Az erejét cseresznyepaprikával fokozhatjuk.