Hozzávalók:
(10 személyre) (240 kcal)
Tészta:
30 dkg liszt
15 dkg vaj
10 dkg porcukor
2 t. vaníliás cukor
1 dkg élesztő
1 dl tej
2 db tojássárgája (a tésztába)
2 db tojás a (tészta kenéséhez)
1 db citrom reszelt héja
csipet só
Diós töltelék:
30 dkg darált dió
15 dkg cukor
2 dl tej
5 dkg mazsola
2 t. vaníliás cukor
1 kk. őrölt fahéj
1 kk. őrölt szegfűszeg
Mákos töltelék:
30 dkg mák
20 dkg cukor
1 dl tej
5 dkg mazsola
2 t. vaníliás cukor
Elkészítési mód:
Az élesztőt csipetnyi cukorral langyos tejben megfuttatjuk. Hozzákeverjük a lisztet, a vajat, a maradék cukrot és a vaníliáscukrot, a 2 tojássárgáját és a citrom reszelt héját. Jól összegyúrjuk, azután letakarva meleg helyen megkelesztjük. Menet közben mind a két tölteléket külön-külön tejben megfőzzük. Hagyjuk kihűlni. A megkelt tésztát egyforma adagokra szétosztjuk, téglalap alakúra nyújtjuk, külön-külön elosztjuk rajta a töltelékeket és szépen feltekerjük. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, villával megszurkáljuk és jól felvert tojással bőven bekenjük. Két órán át pihenni hagyjuk. 150 °C-os előmelegített sütőben kb. 1 óra alatt szép barnára sütjük. Hagyjuk kihűlni, majd hűvös helyen tároljuk. Lehetőleg mindig csak annyit szeljünk fel, amennyi elfogy, mert könnyen kiszárad!