Hozzávalók:
(4 személyre) (750 kcal/fő)
80 dkg marhapofahús
2 db sárgarépa
2 db petrezselyemgyökér
1 fej vöröshagyma
4 db babérlevél
3 db citrom
1 ek. cukor
2 ek. mustár
1 dl tejföl
1 ek. liszt
só, szemes bors
olaj
A zsemlegombóchoz :
30 dkg liszt
2 db zsemle
3 dl tej
2 tojás
2 dl víz
só
1 ek. étolaj
Elkészítési mód:
A répaféléket karikára, a hagymát finomra vágjuk. A marhapofát felszeleteljük, és forró olajban megforgatjuk. Hozzáadjuk a zöldségeket és az egészet lepirítjuk. Sóval, babérlevéllel, szemes borssal, darabolt citrommal ízesítjük, majd annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje. Egy forralás után lassú tűzön puhára pároljuk. A húst kivesszük, a levét szűrőn áttörjük, és botmixerrel krémesítjük. Kevés olajon a cukrot karamellizáljuk, hozzáadjuk a lisztet, majd ráöntjük a krémet, a tejfelt, a mustárt, és állandó kevergetés mellett készre főzzük. Közben a tejet felforraljuk és a kockázott, pirított zsemlére öntjük. A lisztet a tojással, a sóval, az olajjal víz hozzáadásával simára keverjük, majd hozzáadjuk a tejbe áztatott zsemlekockákat, és gombócokat formázunk belőle. Enyhén sós, forrásban lévő vízbe tesszük. Amikor a gombócok a víz tetejére feljönnek, leszűrjük, és köretként tálaljuk a hús mellé, melyet vadas mártással öntünk le.