Májas hurka
Hozzávalók:
(1 kg-hoz)
20 dkg húsos tokaszalonna
50 dkg máj
20 dkg tüdő
10 dkg rizs
1 fej vöröshagyma
1 dkg édes-nemes őrölt pirospaprika
1 kk. majoránna
3 dkg só
Elkészítési mód:
Sós vízben megabáljuk a húsos tokaszalonnát, a májat, a tüdőt, majd kivesszük, hagyjuk kihűlni és ledaráljuk. Ugyanebben az abalében megfőzzük a rizst és lehűtjük. A húsos-belsőséges darálékhoz hozzáadjuk a zsíron megpirított, apróra vágott hagymát, a főtt rizst, a fűszereket, összekeverjük és betöltjük vékonybélbe. 80-90 °C –os abalében kb. 40-50 percig abáljuk, majd hagyjuk kihűlni. Fogyasztás előtt megsütjük.
Véres hurka
Hozzávalók:
(1 kg-hoz)
25 dkg húsos tokaszalonna
15 dkg tüdő
10 dkg rizs
0,5 l vér
1 fej vöröshagyma
1 kk. majoránna
3 dkg só
Elkészítési mód:
Sós vízben megabáljuk a húsos tokaszalonnát, a tüdőt, majd kivesszük, hagyjuk kihűlni és ledaráljuk. Ugyanebben az abalében megfőzzük a rizst és lehűtjük. A húsos-belsőséges darálékhoz hozzáadjuk a vért, a zsíron megpirított, apróra vágott hagymát, a főtt rizst, a fűszereket, összedolgozzuk és vékonybélbe betöltjük. 80-90 °C –os abalében kb. 40-50 percig abáljuk, majd hagyjuk kihűlni. Fogyasztás előtt megsütjük.
Kolbász
Hozzávalók:
(1 kg-hoz)
25 dkg sertéscomb
25 dkg karaj
15 dkg lapocka
20 dkg dagadó
15 dkg hasalja szalonna
1 dkg erős őrölt pirospaprika
2,5 dkg édes-nemes őrölt pirospaprika
1 kk. őrölt kömény
1 gerezd fokhagyma
2 dkg só
Elkészítési mód:A feldarabolt húsokat és a szalonnát ledaráljuk, egy tálba tesszük, fűszerekkel ízesítjük, összekeverjük, sertésvékonybélbe töltjük és fogyasztás előtt megsütjük, majd a többi termékkel együtt karikára vágott sültburgonyával esztétikusan tálaljuk.