Hozzávalók:
(4 személyre)
60 dkg pulykamell
20 dkg aszalt szilva
3 dkg vaj
1 db tojás
1 dl tej
1 ek. olívaolaj
1 mk. őrölt szegfűszeg
1 mk. őrölt fahéj
1 kk. cukor
só, bors
Elkészítési mód:
Az apróra vágott aszalt szilvát vajon megpároljuk, sóval, borssal, szegfűszeggel, fahéjjal, cukorral, beízesítjük, kevés tejjel felöntjük, felforraljuk. Menet közben a pulykamell filét éles késsel szétnyitjuk, majd folpackon keresztül kiklopfoljuk. Kb. 30×40-es hússzeletet kapunk, amit alufóliára helyezünk. A kihűlt töltelékhez hozzáadunk egy tojást, majd összekeverjük, és egyenletesen szétterítjük a húson. Óvatosan, szépen feltekerjük, és alufóliába csomagoljuk. Egy edénybe fedő alatt kb. 30 percig vízben pároljuk, majd kivesszük, kibontjuk a fóliából és tepsibe helyezzük, meglocsoljuk olívaolajjal. Előmelegített sütőben 150 °C fokon, szép pirosra sütjük. Szépen szeletelve rizi-bizivel tálaljuk.
Köret:
Rizi-bizi
Hozzávalók:
(4 személyre)
30 dkg rizs
20 dkg zöldborsó
1 fej vöröshagyma
2 dkg vaj
2 ek. olaj
só
Elkészítési mód:
A rizst olajon üvegesre pirítjuk, majd felöntjük 9 dl vízzel. Sóval beízesítjük és belerakjuk egészben a tisztított vöröshagymát, állandó kevergetés mellett addig főzzük, amíg a víz elpárolog. Az edényt konyharuhával letakarjuk, majd fedővel hermetikusan lezárjuk és kb. 20 percig állni hagyjuk, így a rizs fölszívja a nedvességet és megpuhul. A hagymát kivesszük belőle, s végül egy nagyon finom pergő rizsköretet kapunk. Menet közben sós vízben megfőzzük a zöldborsót, vajon megfuttatjuk és összekeverjük a rizzsel.