topbar
fejlec01

leves Zöldborsós kakasgulyás heréjével

 

Hozzávalók:
(4 személyre)

½ db fiatal kakas
15 dkg kakas here
5 dkg füstölt szalonna
1 fej vöröshagyma
20 dkg tisztított burgonya
1 szál sárgarépa
1 szál petrezselyemgyökér
1 kis fej zeller
1 gerezd fokhagyma
1 db zöldpaprika
2 db paradicsom
10 dkg zöldborsó
2 db tojás
10 dkg liszt
5 dkg mangalicazsír
1 cs. petrezselyemzöld
2 dkg kalocsai őrölt paprika
egy csipet őrölt kömény
egy csipet bors
só, Vegeta

 

Elkészítési mód:
A kakast jól megtisztítjuk, átmossuk, majd apróra daraboljuk. A szalonnát, a hagymát, a zöldpaprikát, a paradicsomot, a zöldségeket, a tisztított burgonyát kockákra, a petrezselyemzöldet és a fokhagymát finomra vágjuk. Egy lábasban zsíron megpirítjuk a szalonnát, majd hozzáadjuk a hagymát, a paradicsomot, a zöldpaprikát és a fokhagymát, megdinszteljük, belerakjuk a húst és a kakasherét. Sóval, borssal, köménnyel, Vegetával ízesítjük. Őrölt paprikával meghintjük, zsírjára sütjük, kevés folyadék hozzáadásával és állandó kevergetés mellett majdnem puhára főzzük. A heréket kiszedjük, apróra összevágjuk és két evőkanál szafttal összekeverjük, félrerakjuk. A kész pörköltbe belerakjuk a burgonyát, rövid ideig összepároljuk, majd felöntjük 1 l vízzel és hozzáadjuk az előkészített zöldségeket, azután az egészet készre főzzük. Menet közben a tojásból és a lisztből egy csipet só hozzáadásával tésztát gyúrunk. Lisztezett deszkán nyújtófával kinyújtjuk, derelyevágóval 5x5 cm-es kockákat vágunk. Egyenként beletöltjük a kakashere-tölteléket, ezt követően a tésztát három ujjal összecsípjük. Kis batyukat készítünk. Enyhén sós forró vízben megfőzzük. Tálalásnál a batyukat a forró gulyásleves tetejére tesszük, petrezselyemzöldjével díszítjük.

 

topbar

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor.

Előételek

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor.

Levesek

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor.

Főételek

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor.

Desszertek

Ez a honlap sütiket használ. A sütik elfogadásával kényelmesebbé teheti a böngészést. A honlap további használatával hozzájárulását adja a sütik használatához. Bővebben