Szerencse krémleves
Hozzávalók:
(4 személyre)
50 dkg lencse
1 dl tejszín
2 db tojássárgája
20 dkg koktél paradicsom
só
Elkészítési mód:
A lencsét jól átmossuk, felöntjük 8 dl vízzel, sóval ízesítjük, megfőzzük, majd turmixoljuk. A tejszínt a tojássárgájával krémesre keverjük, azután hozzáadjuk a lencsepüréhez, és egy forralás után pirított zsemlekockával és sült koktélparadicsommal tálaljuk.
Rozmaringos malacpecsenye pezsgős káposztával és sáfrányos rizzsel
Hozzávalók:
(4 személyre)
80 dkg bőrös malackaraj
3 gerezd fokhagyma
1 szál rozmaring
1 dl olaj
só
Elkészítési mód:
A malackarajt 4x20 dkg-os szeletre vágjuk és egy tepsibe rakjuk. Megszórjuk karikákra vágott fokhagymával, majd rárakjuk a friss rozmaringszálat, sóval meghintjük és 1 dl vizet öntünk hozzá. Alufóliával légmentesen befedjük és 200 °C-os előmelegített sütőben, kb. 20 percig gőzöljük. Az alufóliát leszedjük róla, olajjal meglocsoljuk, azután 150 °C-on mind a két oldalát szép aranybarnára sütjük, úgy hogy a bőre ropogós legyen.
Pezsgős káposzta
Hozzávalók:
(4 személyre)
1 fej vöröskáposzta
1 ek. olaj
5 dkg cukor
1 ek. ecet
1 dl száraz pezsgő
só, őrölt kömény
Elkészítési mód:
A torzsájától megtisztított káposztát vékony szeletekre gyaluljuk, besózzuk és 10-15 percig állni hagyjuk. Az olajon a cukrot megpirítjuk (karamellizáljuk), majd beletesszük a kinyomkodott vöröskáposztát. Beízesítjük ecettel, sóval, őrölt köménnyel, azután felöntjük pezsgővel és fedő alatt puhára pároljuk.
Sáfrányos rizs
Hozzávalók:
(4 személyre)
30 dkg rizs
1 kis fej vöröshagyma
2 kk. sáfrány
2 ek. olaj
só
Elkészítési mód:
A rizst olajon üvegesre pirítjuk, majd felöntjük 6 dl vízzel, sóval beízesítjük, sáfránnyal illatosítjuk, majd egészben belerakjuk a tisztított vöröshagymát, állandó kevergetés mellett addig főzzük, amíg a víz elpárolog. Az edényt konyharuhával letakarjuk, majd fedővel hermetikusan lezárjuk és kb. 20 percig állni hagyjuk, így a rizs fölszívja a nedvességet. A hagymát kivesszük belőle, s végül egy nagyon finom pergő rizsköretet kapunk.
Kakaós kalács
Hozzávalók:
(10 személyre)
A tésztához:
30 dkg liszt
2 dkg élesztő
2 dkg vaj
2 dl tej
5 dkg cukor
2 t. vaníliás cukor
1 db tojássárgája (a tésztába)
1 db tojás (a tészta kenéséhez)
egy csipet só
A töltelékhez:
10 dkg vaj
3 cs. vaníliás cukor
5 dkg porcukor
5 dkg kakaópor
Elkészítési mód:
Az élesztőt csipetnyi cukorral langyos tejben megfuttatjuk. Hozzákeverjük a lisztet, a vajat, a maradék cukrot, a vaníliáscukrot, az 1 db tojássárgáját és egy csipet sót. Hólyagosra dagasztjuk. 1 órán át langyos helyen kelni hagyjuk. Menet közben elkészítjük a tölteléket. A vajat megolvasztjuk és hozzákeverjük a cukrokat és a kakaóport. A megkelt tésztát lisztezett deszkán 3mm vékonyra kinyújtjuk, a tölteléket egyenletesen elterítjük rajta, azután feltekerjük és sütőpapírral bélelt téglalapformába rakjuk. Felvert tojással bekenjük. 180°C-os előmelegített sütőben arany barnára sütjük. Porcukorral meghintve, szeletelve tálaljuk.