Citromfagylalt
hozzávalói (10 személyre)
2 dl tej
1 dl joghurt
2 dl tejszín
15 dkg kristálycukor
3 db citrom friss leve
1 db reszelt citromhéj
csipet só
Elkészítési mód:
A cukrot a tejjel és a tejszínnel felfőzzük, majd lehűtjük. Hozzáadjuk a kifacsart citrom levét és a joghurtot a lehűtött cukros, tejszínes tejhez. Csipet sóval tovább ízesítjük, majd botmixerrel krémesre turmixoljuk, ezt követően beleszórjuk a citrom reszelt héját. Fagylaltos dobozba öntjük, és kb. 2-3 óra hosszára fagyasztóba rakjuk.
Tészta hozzávalói
(10 személyre)
4 db tojás
40 dkg liszt
3 dl tej
4 dl szénsavas ásványvíz
1 ek. cukor
1 kk. szódabikarbóna
1 t. vaníliás cukor
egy csipet só
2 ek. olaj a sütéshez
Töltelék:
6 ek. Nutella
Banánragu
tört mogyoróval:
2 db banán
2 ek. méz
1 kk. fahéj
10 dkg tört mogyoró
1 ek. olívaolaj
Elkészítési mód:
A tészta hozzávalóit egy tálban kézi habverővel csomómentesre keverjük. A palacsintatésztát egy órára a hűtőszekrénybe tesszük pihenni. Ha a tészta nagyon sűrű, kevés szénsavas ásványvízzel hígíthatjuk. A palacsintasütőt pár csepp olajjal felforrósítjuk, és fél merőkanálnyi tésztát öntünk a közepére. Körkörös csuklómozdulatokkal a tésztát egyenletesen eloszlatjuk a serpenyőben. Az egyik felét kb. 50 msp-ig, a másik felét 25 mp.-ig sütjük. A kész palacsintát tányérra tesszük, és letakarjuk, majd egyenként megtöltjük. A palacsintát megkenjük Nutellával, és feltekerjük. Menet közben olívaolajon a tört mogyorót megpirítjuk, hozzáadjuk a mézet, a karikákra szeletelt banánt, fahéjjal fűszerezzük, azután az egészet összekeverjük, és rövid ideig pirítjuk. Raguként tálaljuk a palacsinta mellé a citromfagylalttal együtt, és az egészet megszórjuk pirított mogyoróval.