Hozzávalók:
(4 személyre)
80 dkg nílusisügér-filé
3 dl tej
1 fej fokhagyma
5 dkg vaj
1 cs. citromfű
só
A burgonyapüréhez:
80 dkg lila burgonya
5 dkg vaj
2 dl tejföl
só
Elkészítési mód:
A sügérfiléket fokhagymás, citromfüves tejbe rakjuk, majd 48 órán át hűtőben érleljük. A halszeleteket kiszedjük a pácléből, leitatjuk róluk a folyadékot, sóval ízesítjük. Alufóliával kibélelt tepsibe rakjuk, megszórjuk friss citromfűvel, a tetejére vajat szeletelünk, majd alufóliával hermetikusan lezárjuk. Előmelegített sütőben 200 °C-on 20 percig pároljuk, azután levesszük a fóliát és további 15 perc alatt 160 °C-on készre sütjük. A lila burgonyát egészben megfőzzük, azt követően a héjától megtisztítjuk, krumplinyomóval összetörjük, hozzáadjuk a tejfölt, és összekeverjük. A vajat egy serpenyőben felolvasztjuk, belerakjuk a burgonyapürét, fölhevítjük és sóval ízesítjük. Üvegtálkában esztétikusan tálaljuk a nílusisügér-filé mellé.