Báránykaraj filé illatosan
Hozzávalók:
(10 személyre)
2 kg báránykarajfilé
1 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 db zellergumó zöldjével
1 db sárgarépa
1db petrezselyemgyökér
1 cs. petrezselyemzöld
1 tk. őrölt szegfűbors
1 tk. őrölt szegfűszeg
1 tk. őrölt fahéj
1 tk. őrölt rozmaring
1 tk. őrölt babérlevél
0,5 cl olívaolaj
egész fekete bors, só
Elkészítési mód:
A megtisztított karajt besózzuk, olívaolajjal megkenjük, majd egy nagyobb serpenyőbe rakjuk és körbe kérget pirítjuk rá. Annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje. Beletesszük a tisztított zöldségeket és a fűszereket, azután lassú tűzön félpuhára főzzük. Letakarva min. 24 órán át hűtőben tároljuk. Sütés előtt a karajt kivesszük a léből és lecsurgatjuk. Az illatos levet felforraljuk. A karaj filét olívaolajjal bekenjük, és sütőedénybe tesszük. 150 °C-os előmelegített sütőben szép pirosra sütjük, menet közben a forró húslével locsolgatjuk. Hagyjuk kihűlni.
Gombaragu
60 dkg erdei vegyes gomba
1 vöröshagyma
2 ek. liszt
0,5 cl olaj
Elkészítési mód:
A felkockázott hagymát a felszeletelt erdei gombákkal együtt olívaolajon megpároljuk. A félretett illatos húslét felforraljuk, kevés liszttel meghintjük (stauboljuk), majd botmixerrel krémesítjük. Beletesszük a gombát, összekeverjük, végül készre főzzük.
Juhtúrós kukoricagaluska
60 dkg kukoricadara
30 dkg juhtúró
30 dkg császárszalonna
1 ek. olaj
só
Elkészítési mód:
A kukoricadarát enyhén sós vízben megfőzzük, egy deszkára kiterítjük, és 6x4 cm-es téglalap alakú darabokra osztjuk. A császárszalonnát felkockázzuk, kevés olajon megpirítjuk, összekeverjük a juhtúróval, és kanállal a téglalapok közepébe rakjuk, majd felhagyjuk a négy sarkát és galuskákat formázunk belőle. Forró olajban világosbarnára sütjük.
Tálalás: A húst éles késsel szépen felszeleteljük, sütőben felmelegítjük és a juhtúrós galuskával, valamint a gombaraguval ízlésesen tálaljuk, gyümölcsökkel díszítjük.