Hozzávalók:
(4 személyre)
40 dkg fogasfilé
20 dkg garnélarák
1 ek. olaj
4 db tojássárgája
1/2 dl tejszín
10 dkg vaj
1 db citrom
só, őrölt fehér bors
Elkészítési mód:
A vajat felolvasztjuk, tetejéről az írót eltávolítjuk, a későbbi felhasználásig meleg helyre tesszük. A tojások sárgáját és a tejszínt habüstbe tesszük, majd vízgőz felett habverővel, gyors mozdulatokkal habosra verjük. A gőzről levéve tovább keverjük, fokozatosan hozzácsurgatjuk a vajat, sóval, borssal és citromlével ízesítjük.
A halat négyfelé szeleteljük, besózzuk és a rákokkal együtt egy teflon serpenyőben olajon megpirítjuk. Négy darab rákot félreteszünk. A halakat tepsibe rakjuk, rátesszük a rákokat és a menet közben elkészített mártással leöntjük. 170 °C-os előmelegített sütőben (vagy szalamanderban) szép aranysárgára sütjük. A pirított zsemlemorzsás nudlival tálaljuk. Citrommal, rákkal és paprikával díszítjük.
Pirított zsemlemorzsás nudli
Hozzávalók:
60 dkg burgonya
15 dkg rétesliszt
1 db tojás
1 ek. olaj
10 dkg zsemlemorzsa
2 dkg vaj
csipet só
Elkészítési mód:
Az egészben megfőzött, hámozott burgonyát, krumplinyomón áttörjük, majd langyosodásig hagyjuk hűlni. Rászórjuk a lisztet, sóval ízesítjük, majd ráütjük a tojást, azután összegyúrjuk. Lisztezett deszkán nyújtófával kinyújtjuk és kb. 1 cm-es csíkokra vágjuk és rudat sodrunk belőle, majd késsel 1 cm-esre daraboljuk. A darabokat lisztezett tenyérrel óvatosan sodorjuk. A nudlikat enyhén sós lobogó vízben 2-3 perc alatt kifőzzük és szűrőlapáttal egy tálra kiszedjük. Olívaolajjal meglocsoljuk és hagyjuk kihűlni. Menet közben a zsemlemorzsát vajon egy serpenyőbe megpirítjuk, majd belerakjuk a nudlit, összekeverjük és tovább pirítjuk.