topbar
fejlec01

 

desszert Vaníliás rizskókHozzávalók:
(10 személyre)

30 dkg rizs
1 l tej
10 dkg cukor
1 kávéskanál só
2 tasak vaníliás cukor
3 db tojás
5 dkg vaj
1 db citrom reszelt héja
10 dkg mazsola


Vaníliás öntet:

3 db tojás
5 dl tej
10 dkg cukor
2 tasak vaníliás cukor
2 dkg vaj


Elkészítési mód:

A tejet felforraljuk, cukorral beízesítjük, majd beleöntjük a rizst. Állandó keverés mellett lassú tűzön addig főzzük, amíg a rizs beszívja a tejet. (Megj.: gyakorlatilag tejberizst főzünk). Még melegen belekeverjük a vajat, majd félretesszük és 15 percig hagyjuk kihűlni. Menet közben felütjük a tojásokat, különválasztjuk a sárgáját a fehérjétől. A sárgáját vaníliás cukorral, sóval és a citromhéjával simára keverjük, majd hozzáadjuk a már langyosra hűlt tejberizshez és beleszórjuk a mazsolát. A tojások fehérjét habbá felverjük és az egészet óvatosan összekeverjük. Kivajazott, lisztezett tepsibe öntjük. Előmelegített sütőben 180 °C-on, kb. 35 percig szép aranybarnára sütjük.
Vanília öntet:
Válasszuk ketté a tojásokat és melegítsük fel a tejet. (Megj.: csak a sárgájára lesz szükség, de a megmaradt 3 db tojásfehérjét nyugodtan felhasználhatjuk a rizskók habjához). Egy edényben a tojássárgáját a vajjal, a cukorral és a vaníliás cukorral keverjük ki keményre. A felmelegített tejet öntsük hozzá folyamatos kevergetés közben, majd lassú tűzön addig főzzük, míg szép bársonyos-selymes mártást kapunk. Tálalásnál öntsük a kockára vágott rizskók tetejére.

 

topbar

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor.

Előételek

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor.

Levesek

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor.

Főételek

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor.

Desszertek

Ez a honlap sütiket használ. A sütik elfogadásával kényelmesebbé teheti a böngészést. A honlap további használatával hozzájárulását adja a sütik használatához. Bővebben