Hozzávalók: (10 személyre)
Piskóta:
4 db tojás
15 dkg liszt
10 dkg porcukor
1 t. sütőpor
Elkészítési mód:
A tojások fehérjét kemény habbá verjük, a porcukrot a habbal elkeverünk, kissé felverjük és hozzáadjuk a tojások sárgáját. Azután összekeverjük a sütőporos liszttel, majd sütőpapírral bélelt tepsibe kiöntjük, és 180 °C-os előmelegített sütőben, kb. 25-30 perc alatt készre sütjük. Hagyjuk kihűlni.
Töltelékhez:
2 dl tej
5 dkg cukor
5 dkg liszt
8 dkg vaj
4 t. vaníliás cukor
10 dkg darált dió
Elkészítési mód:
Besamel-, vagyis tejmártást készítünk. A vajból és a lisztből világos rántást készítünk, ezt felöntjük forró tejjel, s habverővel simára keverjük. Néhány percig főzzük, hogy besűrűsödjön, majd hozzáadjuk a darált diót, és a cukrokkal ízesítjük. A forma széléről leesett piskótadarabokat elmorzsoljuk és hozzákeverjük a töltelékhez.
Fondant
20 dkg cukor
2 dl víz
Elkészítési mód:
Kis lángon a vizet a kristálycukorral feltesszük főni, amikor elkezd gyöngyözni az edény szélén és felolvadt a vízben a cukor, vegyük vissza a legalacsonyabb fokozatra. Szép fehér cukorkrémet kapunk.
Összeállítás:
A piskótatésztákat kerek formával kiszaggatjuk, a krémmel egyenként megtöltjük, majd egymás tetejére helyezzük. Gitterrácsra rakjuk és fondanttal bevonjuk, a tetejét olvasztott étcsokoládéval díszítjük. Tálalásig hűtőbe rakjuk.