Hozzávalók:
(10 személyre)
A tésztához:
40 dkg liszt
25 dkg margarin
10 dkg kristálycukor
1 evőkanál tejföl
2 db tojássárgája
1 kis kávéskanál sütőpor
csipet só
A töltelékhez:
1 kg reszelt alma
2 tasak vaníliás cukor
3 evőkanál kristálycukor
5 dkg darált dió
1 kávéskanál fahéj
1 db citromhéja és leve
baracklekvár
5 dkg búzadara
75 dkg túró
3 db tojás
5 dkg vaj
10 dkg mazsola
10 dkg kristálycukor
1 tasak vaníliás cukor
1 db citrom reszelt héja
Elkészítési mód:
A tésztához való alapanyagokat összekeverjük, majd két részre osztjuk. 10 percig letakarva pihenni hagyjuk. (Megj.: linzer tésztaalapot kapunk. Az almákat meghámozzuk és lereszeljük, hozzáadjuk a vaníliás cukrot, a kristálycukrot, a darált diót, a fahéjat, a citromnak a héját, valamint a levét. Lassú tűzön addig pároljuk, amíg a levét elfőtte. Félretesszük kihűlni. A töltelékhez a túrót áttörjük, hozzáadjuk a habosra kevert vajat, a tojássárgákat, a vaníliáscukrot, a reszelt citromhéjat, a mazsolát, a cukrot és végül a tojások felvert habját. Mindezeket jól összekeverjük. A tésztát vékonyra kinyújtjuk, az alsó lapot valamivel nagyobbra, hogy a tepsi széleit is kibélelhessük. A töltésnél a tészta alsó lapját vékonyan megkenjük baracklekvárral, majd megszórjuk búzadarával. Erre a tésztalapra ráhelyezzük a kihűlt almatölteléket, majd ennek a tetejére tesszük a túrótölteléket és befedjük a másik tésztalappal. Sütőben 150 °C-on, kb. 30-40 percig szép barnára sütjük.