Hozzávalók:
(10 személyre)
Tészta:
2 dl tej
2 db tojás
2 db reszelt alma
50 dkg liszt
5 dkg cukor
3 t. vaníliás cukor
5 dkg vaj
3 dkg élesztő
Töltelék:
30 dkg magozott meggybefőtt
20 dkg darált dió
2 tk. őrölt fahéj
5 dkg porcukor
A tészta kenéséhez:
2 db tojássárgája
2 ek. méz
1 ek. tejszín
1 t. vaníliás cukor
10 dkg darabokra tört dió
Elkészítési mód:
Az élesztőt 1 kanál cukrozott langyos tejben felfuttatjuk, majd a dagasztógépbe öntjük. Hozzáadjuk a tojást, a reszelt almát, a vajat, a lisztet, a cukrokat és hólyagosra dagasztjuk. Ne ijedjünk meg, attól ha a tészta nagyon lágy! Az így kapott tésztát bő lisztes nyújtódeszkán téglalap alakúra kinyújtjuk. A meggyszemeket lecsepegtetjük, majd egyenként szép sorba rárakjuk a tésztára, azután megszórjuk a fahéjas-cukrozott-darált dióval. Óvatosan feltekerjük úgy, hogy a hajtás alulra kerüljön. A kalácsot kígyó formára csavarjuk. Egy tortaformát sütőpapírral kibélelünk és a töltött kígyó tésztát beletesszük. Menet közben a tojássárgáját, a mézet, a vaníliás cukrot, a tejszínt simára keverjük és lekenjük vele a tésztát, majd megszórjuk a darabolt dióval. Előmelegített sütőben 180 °C-on, kb. 35-40 perc alatt aranybarnára sütjük. Torta szerűen szeleteljük, gyümölcsökkel esztétikusan díszítjük.