Hozzávalók: (4 személyre)
50 dkg liszt
5 dkg élesztő
2 dl tej
2 tasak vaníliás cukor
1 db tojás (tésztához)
1 db tojás (kenéshez)
2 ek. olívaolaj
5 dkg mazsola
20 dkg magozott meggybefőtt
5 dkg darált dió
egy csipet só
Elkészítési mód:
Dagasztógépbe rakjuk a lisztet, belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a langyos tejet, az olajat, a cukrokat, a tojást és a szódabikarbónát. Addig dagasztjuk, míg hólyagos nem lesz. A gépben 30 percig pihentetjük, majd újra összedolgozzuk. Egy tálat kilisztezünk, a tésztát belerakjuk és meleg helyre tesszük, kb.1 óráig állni hagyjuk, amíg kétszeresére megkel. A tésztát lisztezett deszkára rakjuk, gyújtófával elterítjük, megszórjuk mazsolával, dióval és a lecsepegtetett meggyel, majd óvatosan átgyúrjuk. 3 egyenlő részre osztjuk, lisztes kézzel csíkokra pederjük és hármas fonással megfonjuk. Vajjal kikent kuglóformába tesszük, melynek a közepe lyukas és felvert tojással megkenjük. 150 °C-os előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt szép barnára sütjük.