Hozzávalók:
(4 személyre) (900 kcal/fő)
80 dkg bőrös malackaraj
3 gerezd fokhagyma
1 szál rozmaring
1 dl olaj
só
Elkészítési mód:
A malackarajt 4x20 dkg-os szeletre vágjuk és egy tepsibe rakjuk. Megszórjuk karikákra vágott fokhagymával, majd rárakjuk a friss rozmaringszálat, sóval meghintjük és 1 dl vizet öntünk hozzá. Alufóliával légmentesen befedjük és 200 °C-os előmelegített sütőben, kb. 20 percig gőzöljük. Az alufóliát leszedjük róla, olajjal meglocsoljuk, azután 150 °C-on mind a két oldalát szép aranybarnára sütjük, úgy hogy a bőre ropogós legyen.
Pezsgős káposzta
Hozzávalók:
(4 személyre)
1 fej vöröskáposzta
1 ek. olaj
5 dkg cukor
1 ek. ecet
1 dl száraz pezsgő
só, őrölt kömény
Elkészítési mód:
A torzsájától megtisztított káposztát vékony szeletekre gyaluljuk, besózzuk és 10-15 percig állni hagyjuk. Az olajon a cukrot megpirítjuk (karamellizáljuk), majd beletesszük a kinyomkodott vöröskáposztát. Beízesítjük ecettel, sóval, őrölt köménnyel, azután felöntjük pezsgővel és fedő alatt puhára pároljuk.
Rizs
Hozzávalók:
(4 személyre)
30 dkg rizs
1 kis fej vöröshagyma
2 ek. olaj
só
Elkészítési mód:
A rizst olajon üvegesre pirítjuk, majd felöntjük 6 dl vízzel, sóval beízesítjük, egészben belerakjuk a tisztított vöröshagymát, állandó kevergetés mellett addig főzzük, amíg a víz elpárolog. Az edényt konyharuhával letakarjuk, majd fedővel hermetikusan lezárjuk és kb. 20 percig állni hagyjuk, így a rizs fölszívja a nedvességet. A hagymát kivesszük belőle, s végül egy nagyon finom pergő rizsköretet kapunk.