Hozzávalók:
(4 személyre)
40 dkg báránycomb filé
10 dkg kolozsvári szalonna
20 dkg csiperkegomba
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 szál friss rozmaring
15 dkg zöldborsó (mirelit)
15 dkg sárgarépagolyó (mirelit)
1 csomó petrezselyemzöld
2 ek. olívaolaj
só, bors
Elkészítési mód:
A báránycombot, a szalonnát és a vöröshagymát felkockázzuk. A fokhagymát karikákra, a petrezselyemzöldet finomra vágjuk, a gombát felszeleteljük. A szalonnát, a vöröshagymát, a gombát kevés olajon megdinszteljük, majd hozzáadjuk a fokhagymát és apróra vágott rozmaringgal fűszerezzük, azután beletesszük a húst. Sóval, borssal ízesítjük, kevés vízzel felöntjük, fedő alatt pároljuk, majd zsírjára sütjük. Hozzáadjuk a sárgarépát és a zöldborsót, kevés vízzel pótoljuk a folyadékot, és lassú tűzön készre főzzük.
Sáfrányos rizs
Hozzávalók:
(4 személyre)
32 dkg rizs
1 fej vöröshagyma
2 kk. őrölt sáfrány
2 kanál olaj
1 csomó petrezselyemzöld
só
Elkészítési mód:
A rizst olajon üvegesre pirítjuk, majd felöntjük 8 dl vízzel. Sóval ízesítjük, hozzáadjuk a tisztított vöröshagymát, s állandó kevergetés mellett addig főzzük, amíg a víz elpárolog, sáfránnyal fűszerezzük, az edényt konyharuhával letakarjuk és fedővel is lezárjuk. Tálalás előtt legalább húsz percig állni hagyjuk. Végül a hagymát kivesszük belőle, s formázva, finomra vágott petrezselyemzölddel megszórva tálaljuk a bárányragu mellé.