Hozzávalók:
(4 személyre)
80 dkg burgonya
2 ek. liszt
5 dkg vaj
2 dl tej
1 dl tejföl
2 gerezd fokhagyma
2 db babérlevél
1 ek. olívaolaj
só
Elkészítési mód:
A karikákra vágott, tisztított burgonyát egy lábasba rakjuk, majd annyi vizet adunk hozzá, hogy ellepje. Sóval, babérlevéllel ízesítjük és puhára főzzük. A karikákra vágott fokhagymát vajon megdinszteljük, meghintjük liszttel, majd állandó kevergetés mellett felöntjük tejjel és a simára kevert tejföllel. Felforraljuk, azután hozzáadjuk a burgonyához és készre főzzük.
Marhapörkölt
Hozzávalók:
(4 személyre)
40 dkg marhalábszár
1 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 db zöldpaprika
1 db paradicsom
3 dkg sertészsír
3 dkg őrölt pirospaprika
1 kk. köménymag
só, bors
Elkészítési mód:
A hagymát zsíron megpirítjuk, majd hozzáadjuk az átmosott, kockázott marhahúst. Sóval, borssal, köménymaggal fűszerezzük, zsírjára sütjük, azután belerakjuk a héjától leforrázott paradicsomot, a kockákra vágott paprikát és a zúzott fokhagymát. Meghintjük őrölt pirospaprikával, összekeverjük, zsírjára pörköljük, majd felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, és állandó kevergetés mellett lassú tűzön, kb. 2,5 – 3 óra alatt puhára főzzük. Ha a levét elfővi, a folyadékot pótoljuk. A burgonyafőzelékkel tálalva kínáljuk.