Hozzávalók:
(4 személyre)
80 dkg fehérpecsenye
2 ek. mustár
5 dkg bacon szalonna
1 dl olaj
só, őrölt bors
Elkészítési mód:
A fehérpecsenyét négy szeletre vágjuk, mustárral, borssal bedörzsöljük, egy edénybe rakjuk, olajjal felöntjük és 72 óráig hűtőszekrényben érleljük. Sütés előtt szalvétával az olajat felitatjuk, sóval ízesítjük és olajban mind a két oldalát megsütjük, majd kevés vízzel felöntjük, fedő alatt lassú tűzön puhára pároljuk. Menet közben a bacon szalonnát olívaolajon megpirítjuk és a hús mellé kínáljuk a zöldborsmártással és a burgonyafánkkal.
Zöldbors mártás
Hozzávalók:
(4 személyre)
1 ek vaj
1.5 ek zöldbors
1 tk. dijoni mustár
2 dl habtejszín
só
Elkészítési mód:
A zöldborsot mozsárban összezúzzuk, vajon megpirítjuk, majd hozzáadjuk a mustárt és a habtejszít, simára keverjük, sóval ízesítjük.
Burgonyafánk
Hozzávalók:
(4 személyre)
50 dkg burgonya
30 dkg liszt
1 dl tej
3 db tojássárgája
1 ek. kristálycukor
2 dkg élesztő
2 ek. olívaolaj
1 ek. só
olaj a sütéshez
Elkészítési mód:
A burgonyát megmossuk és héjába feltesszük főzni. Amikor a villát könnyedén bele tudjuk szúrni, akkor megfőtt, a tűzről levesszük, lehűtjük, meghámozzuk és krumplinyomóval áttörjük. Langyos tejbe az élesztőt belecsipkedjük, megszórjuk cukorral és hagyjuk felfutni. A lisztet, a burgonyát és a tojássárgáját olívaolajjal és sóval együtt hólyagosra dagasztjuk, konyharuhával letakarjuk. Meleg helyen kb. 30 percig hagyjuk megkelni. Amikor a tészta duplájára dagadt, beolajozott kanál segítségével diónyi fánkokat formázunk és bő forró olajban aranybarnára sütjük.