hozzávalók:
(4 személyre)
2 fej fokhagyma
1 ek. liszt
1 dl tejszín 3 dkg vaj
1 db tojássárgája
1 cs. petrezselyemzöld
só, bors
Elkészítési mód:
A fokhagymát gerezdekre szedjük, héjától megtisztítjuk, összezúzzuk, és a liszttel együtt vajon felhevítjük. 2 dl vízzel felöntjük, sóval, borssal ízesítjük, majd 10-15 percig főzzük. Botmixerrel krémesítjük, 6 dl vízzel felöntjük, újra forraljuk. Menet közben a tejszínt a tojássárgájával simára keverjük, és hozzáadjuk a leveshez, majd készre főzzük. Apróra vágott petrezselyem zöldjével és fokhagymaszeletekkel díszítjük.
Lángos hozzávalói
(4 személyre)
20 dkg liszt
20 dkg főtt burgonya
1 dl tej
2 dkg élesztő
1 tk. cukor
1 dl tejföl
10 dkg reszelt trappista sajt
csipet só
olaj a sütéshez
Elkészítési mód:
A langyos tejhez hozzáadjuk a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, majd 10-15 percig pihenni hagyjuk, hogy felfusson. Belerakjuk a lisztet, a krémesre turmixolt főtt burgonyát, csipet sóval ízesítjük. Lisztezett nyújtódeszkára kiöntjük, és addig gyúrjuk, míg egy teljesen sima tésztát nem kapunk. A tésztából cipót formálunk, tálba tesszük, konyharuhával letakarjuk, majd egy kispárnával lefedjük, és meleg helyen duplájára kelesztjük. Ha a tészta megkelt, lisztezett deszkán ujjnyi vastagságra kinyújtjuk, majd fánkkiszúróval kiszaggatjuk. A mini lángosok mindkét oldalát forró olajban szép aranysárgára sütjük, majd szalvétára téve az olajat felitatjuk róla. Tejföllel meglocsoljuk, sajttal meghintjük, és a leves mellé tálaljuk.