Hozzávalók:
személyre)
50 dkg fehér és fekete szőlő (félbevágva, kimagozva)
12 dkg olajos magvak
5 gerezd fokhagyma (összezúzva)
2 ek. liszt
1 ek. ecet
2 ek. olaj
őrölt fekete bors
Csontalaplé:
0,5 kg csirkeaprólék
0,5 kg sertésritkacsont
0,5 kg marharitkacsont
0,2 kg sárgarépa
0,2 kg petrezselyemgyökér
1 kis fej zellerzöld
1 cs. petrezselyemzöld
1 fej vöröshagyma
Elkészítési mód:
A húsos csontokat, jól átmossuk, letisztítjuk. Egy nagyobb fazékba beletesszük, felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Forrástól számítva 10 percig főzzük, majd az első levet leöntjük róla. A fazekat kiöblítjük, visszarakjuk a csontokat, és hozzáadjuk a tisztított zöldségeket, felöntjük 3 l vízzel, sóval, borssal ízesítjük, és egy forralás után lassú tűzön gyöngyöztetve, kb. 4 órán keresztül készre főzzük, azután leszűrjük.
A zúzott fokhagymát kevés olajon a liszttel együtt megpirítjuk, majd felöntjük 8 dl csontalaplével (a maradék csontalaplevet hűtőben tárolva más ételekhez is használhatjuk), borssal, ecettel ízesítjük, kb. 10 perc alatt készre főzzük, majd botmixerrel krémesítjük. Fogyasztásig hűtőbe rakjuk. Pirított magvakkal és szőlővel tálaljuk.